Tetka Saveta

OVE 4 STVARI SVAKODNEVNO KORISTIMO U KUHINJI A NI NE ZNAMO DA IMAJU ROK TRAJANJA: Obratite pažnju, neke od njih predstavljaju opasnost po zdravlje!

Saznajte kada je pravo vreme da zamenite određene alatke koje svakodnevno koristite prilikom pripreme obroka kako ne biste ugrozili zdravlje svojih ukućana.

27.11.2022 15:01

OVE 4 STVARI SVAKODNEVNO KORISTIMO U KUHINJI A NI NE ZNAMO DA IMAJU ROK TRAJANJA: Obratite pažnju, neke od njih predstavljaju opasnost po zdravlje!
pexels.com

Pojedine stvari u kuhinji koristimo godinama a da nam ni na pamet ne padne da i one imaju svoj rok trajanja. Maltene svi imamo posuđe koje smo nasledili od naših baka ili majki koje i sami svakodnevno koristimo. Ipak, važno je znati da zbog zdravlja, ali i njihove funkcionalnosti, redovno moramo obnavljati ova kuhinjska pomagala. Ove četiri stvari imaju rok trajanja na koji bi trebalo obratiti pažnju.

 

NOŽEVI

Noževe je potrebno menjati svake dve godine ili ako su slomljeni, zarđali te nema svrhe da ih više oštrite. Produžite im rok trajanja tako što ćete ih oštriti jednom sedmično.

Foto: Shutterstock

Posuđu produžite vek trajanja pravilnom upotrebom

 

TEFLONSKO POSUĐE

Teflonsko posuđe je potrebno menjati svake dve do tri godine. Kada se pojave ogrebotine i teflon počne da se “ljušti”, a pranje ostataka od hrane postane prava mala noćna mora, veme je za kupovinu novog posuđa. Produžite im rok trajanja tako što ćete šerpe zakačiti da vise uspravno u kuhinji ili stavite salvetu između njih, ako ih slažete jedne na druge.

shutterstock.com

Daska za sečenje mora se držati urednom

 

PLASTIČNE DASKE ZA SEČENJE

Plastične daske za sečenje potrebno je menjati svake godine ili nakon što tragovi od noža postanu vidljivi. Najbolje bi bilo kada biste imali različite daske za meso i povrće, kako biste smanjili rizik od trovanja salmonelom ili nekom drugom opasnom bakterijom, piše Minimagazin.

Pixabay

Redovno menjajte drvene varjače

 

DRVENE VARJAČE

Drvene varjače veoma su praktične i danas ih možemo videti maltene u svakoj kuhinji. Međutim, treba znati kada je vreme za kupovinu novih. Menjajte ih svake tri godine ili kada primetite da su oštećene. Napukle varjače predstavljaju pravi mali raj za razvoj opasne bakterije ešerihije koli.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)