Tetka Saveta

U OVOJ PROSTORIJI NIKAD NE SUŠITE VEŠ! Može da bude opasno!

Stručnjaci upozoravaju da bi u ovom periodu godine posebno trebalo voditi računa o načinu sušenja odeća, a evo i zašto.

bySrećna republika

21.11.2022 22:01

U OVOJ PROSTORIJI NIKAD NE SUŠITE VEŠ! Može da bude opasno!
Foto: Shutterstock

Ukoliko nemate mašinu za sušenje veša, ovi hladniji, kišni dani zasigurno vas baš i ne raduju.

Naime, mnogi svoju odeću suše kako god stignu, na radijatoru ili na stalku za sušenje, međutim, stručnjaci upozoravaju da bi trebalo imati na umu da postoji jedna prostorija u kojoj nikada ne treba da sušite svoje rublje, piše britanski Sun.

Stručnjaci tvrde da je reč o spavaćoj sobi jer mokar veš povećava vlažnost vazduha za čak 30 odsto, povećavajući tako i rizik od poteškoća s disanjem tokom spavanja i ugrožavajući imuni sistem. Kao rezultat povišenog nivoa vlage, mogla bi da se poveća i šansa za razvoj buđi.

shutterstock.com

Veoma je važno veš sušiti na ispravan način kako se i on ne bi osećao na vlagu 

- Držanje vlažnog rublja u vašem životnom prostoru ne podstiče samo pojavu buđi i vlage, već može da dovede do respiratornih problema, a mokro rublje takođe može da bude i pomalo smrdljivo. Spavaća soba je jedna od prostorija u kojoj provodite najviše vremena, pa s obzirom na potencijalne zdravstvene probleme i probleme s buđi, bilo bi bolje da ga držite podalje od prostorije gde spavate - rekli su stručnjaci iz organizacije "In The Wash".

Grinje, takođe, mogu da počnu da se pojavljuju u spavaćim sobama jer mokra odeća stvara vlažnu okolinu u kojoj one mogu da se razmnožavaju. Osim toga, ako vlaga ispuni prostoriju može doći do kondenzacije, koja zauzvrat može uzrokovati truljenje drvenih konstrukcija. 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)