Tetka Saveta

Kako da napravite zdraviju ZAPRŠKU i izbegnete bol u stomaku - 3 trika koja vredi zapamtiti

Jednostavne zamene za laganiji, ali podjednako ukusan obrok.

Slika Autora
bySrećna Republika

12.11.2025 11:50

Kako da napravite zdraviju ZAPRŠKU i izbegnete bol u stomaku - 3 trika koja vredi zapamtiti
Veronika Kovalenko/Shutterstock.

Zaprška je tradicionalni deo u srpskoj kuhinji, posebno kada su u pitanju jela na kašiku. Međutim, mnogi se suočavaju s problemom teških i nezdravih jela koja često prate ovu tehniku pripreme hrane. Srećom, postoje jednostavne i zdrave zamene, koje ne samo da će učiniti jela laganijim već će i obogatiti njihovu nutritivnu vrednost.

Evo nekoliko korisnih saveta za pripremu ukusnih i zdravijih čorbastih jela.

Krompir kao tajni sastojak

Jedan od najefikasnijih načina da se zgusne gulaš ili drugo čorbasto jelo jeste korišćenje krompira. U ovom slučaju, preporučuje se da se jedan krompir prereže napola i kuva s ostalim sastojcima. Kada je jelo gotovo, krompir se može izvaditi iz lonca, a zatim se viljuškom pretvoriti u pire.

Ovaj pire se vraća u lonac, a jelo se, kratko kuvajući, dodatno zgusne. Ono što je posebno zanimljivo jeste to da krompir neće promeniti ukus gulaša, a omogućava mu da bude laganija i zdravija varijanta.

Zgušnjavanje povrćem i žitaricama

Osim krompira, postoji i mogućnost da se jelo zgusne seckanim povrćem ili žitaricama. Na primer, dodavanje žitarica poput ječma ili prosa takođe može značajno doprineti gustini jela.

Emma Trimble / SWNS / SWNS / Profimedia

Trik sa žitaricama uvek uspe

Ove žitarice oslobađaju sluz koja pruža željenu konzistenciju, a ujedno dodaju novu nutritivnu vrednost. Ovo je odličan način da se obogate obroci, a istovremeno zadrži ukus.

 

Zobena kaša kao alternativa

Zobena kaša je još jedna sjajna opcija koja može da zameni brašno u pripremi jela. Ova zdrava alternativa ne opterećuje stomak i može se lako pripremiti. Iseckana zobena kaša se može pomešati s malo tečnosti iz lonca i dodati u jelo, dok cele zobene pahuljice mogu da upiju tečnost.

Ipak, treba napomenuti da će mrvice zobene kaše biti vidljive u gulašu, što možda neće biti estetski najprivlačnije, ali će doneti nutritivne benefite.

Uzimajući u obzir sve navedene opcije, jasno je da postoje načini kako da se tradicionalna jela na kašiku učine zdravijim i laganijim bez gubitka ukusa, prenosi Una.

Krompir, povrće, žitarice i zobena kaša su samo neki od sastojaka koji mogu poboljšati ukus i nutritivnu vrednost jela. Isprobajte ove zamene i uživajte u ukusnim, a istovremeno zdravim obrocima!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)