Tetka Saveta

4 BOLESTI PRETE U SLUČAJU NEREDOVNOG PRANJA POSTELJINE! Nikako vam se neće dopasti podaci o tome šta se sve u njoj nakuplja

Istraživanja pokazuju da predugo spavanje na istom čaršavu i jastučnicama može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme.

28.11.2022 20:01

4 BOLESTI PRETE U SLUČAJU NEREDOVNOG PRANJA POSTELJINE! Nikako vam se neće dopasti podaci o tome šta se sve u njoj nakuplja
shutterstock.com

Svako od nas voli da ode u krevet gde ga čeka čista i mirišljava posteljina, međutim, većina ljudi nije u mogućnosti da je često menja, što zbog obaveza, što zbog težeg načina sušenja, pogotovo u zimskim mesecima. Međutim, važno je znati da se redovnim pranjem posteljine odstranjuju grinje koje se tokom dana sakupljaju u njoj, a koje često mogu biti uzrok mnogih bolesti i alergija, naročito kod osetljivih osoba. Naime, prisustvo grinja u čaršavima i jastučnicama može pogoršati celokupno zdravstveno stanje, pokazale su studije. 

Pored toga što neke žene zbog nedostatka vremena ne stižu da operu posteljinu, kod drugih je stvar ličnog izbora koliko često će je prati jer jednostavno smatraju da je nepotrebno da to bude učestalo. S druge strane, studija koju je uradila kompanija Hamond Furnitur pokazala je alarmantne podatke po kojima se ispostavlja da svaka treća osoba u Britaniji pere posteljinu samo jednom godišnje. 

Malo ko zna da pored mikroorganizama, koji se talože i borave u našoj posteljini, mi sami doprinosimo njenom prljanju i to tako što naše telo izlučuje tečnosti i ulja tokom spavanja i "izbacuje" na hiljade mrtvih ćelija kože, upozoravaju stručnjaci Bed Kingdoma.To je usko povezano sa grinjama koje privlače fekalne materije iz našeg tela, a koje dalje mogu da izazovu alergije, astmu, osip na koži i ekceme.  

unsplash.com

Nečista posteljina može prouzrokovati kašalj, kijavicu i neke alergijske reakcije

Osobe koje imaju zdravstvene probleme zbog prljave posteljine najčešće pate od simptoma poput kašlja, kijanja, svraba kože, osipa na koži i curenja nosa. 

S druge strane, dermatolozi objašnjavaju da bakterijskih organizama u našem telu može biti više nego ćelija, tako da, kada se namnože na čaršafu i jastučnicama, mogu ponovo da se vrate na kožu i izazovu probleme poput folikulitisa.

Zbog svega toga, stručnjaci savetuju da je jednonedeljno pranje posteljine najbolji način da se izbegnu mnogobrojni zdravstveni problemi.

pexels.com

Stručnjaci smatraju da treba prati posteljinu jednom nedeljno

Svako od nas može pronaći razlog da kao i svaki drugi posao i ovaj odloži za neki drugi dan, međutim, zdravlje i dobar osećaj nakon što se legne na sveže opranu posteljinu trebalo bi svima da bude prioritet. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari. (0)