Kada zakoračite u staru dobru kafanu, nema ničeg boljeg za dušu i stomak od tanjira tople, guste teleće čorbe. Recept koji sledi predstavlja pravi gurmanski užitak, a idealan je hladne dane. Može da bude samostalan obrok ili uvertira za tradicionalnu srpsku gozbu. Evo kako da kod kuće spremite čorbu kao iz prave kafane!
Sastojci:
- 500 gr telećeg mesa (but ili rebra, sa kostima zbog ukusa)
- 1 glavica luka
- 2-3 kašike ulja ili kašika masti
- 2 šargarepe ili jedna veća
- koren celera
- koren peršuna
- 3 čena belog luka
- 2 krompira
- biber u zrnu
- 2 lista lovora
- so
- 1 kašika brašna
- kašičica aleve paprike
- 1 žumance
- 2 kašike kisele pavlake
- svež peršun
- 1 l -1,5 l vode ili bujona (goveđa kocka)
Priprema:
Meso isecite na sitnije komade, a zatim ga kratko propržite na malo ulja ili masti, dok ne dobije blagu rumenu boju. Dodajte sitno seckani crni luk, pa dinstajte dok ne omekša. U šerpu dodajte na kolutove seckanu šargarepu, peršun, celer i krompir isečen na kockice. Dodajte i beli luk (sitno seckan ili izgnječen). Dinstajte sve zajedno još par minuta.
Nalijte oko 1,5 litara vode (ili po potrebi). Dodajte lovorov list, posolite, pobiberite i dodajte malo suvog začina. Kuvajte sve oko sat do sai po na tihoj vatri, dok meso ne postane potpuno mekano.
Za zapršku na tiganju zagrejte malo ulja ili masti, dodajte kašiku brašna i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Po želji možete dodati i malo aleve paprike. Nalijte s malo vode da razbijete grudvice i sipajte u čorbu uz mešanje.
U posebnoj činiji umutite jedno žumance sa dve kašike kisele pavlake. Dodajte nekoliko kašika tople čorbe u tu smesu da se temperira, pa sve to vratite u čorbu uz neprekidno mešanje. Ovo će dati čorbi pun ukus i finu, svilenkastu teksturu. Na kraju dodajte sitno seckani peršun po želji, po potrebi još začina, i ostavite da čorba kratko odstoji.
Komentari (0)