Jela bez mesa

POSNO I PREUKUSNO: Savršen gulaš od pečuraka - ručak za čistu desetku!

Ovo jelo u slast će pojesti i oni koji se teško odriču mesa.

09.12.2023 08:00

POSNO I PREUKUSNO: Savršen gulaš od pečuraka - ručak za čistu desetku!
Shutterstock

Svi znaju kako se sprema gulaš a on je na balkanskim trpezama jedno od omiljenih jela mnogima od nas. Međutim, kako je u toku Božićni post klasičan gulaš od mesa moraće da sačeka. Međutim, čak i ako se teško odričete mesa postoji ukusna alternativa za ovo jelo koje ćete rado praviti i kad prođe post. U pitanju je gulaš od pečuraka, a možete ga praviti od šampinjona, bukovače i svih onih gljiva koje volite. Ovo jelo toliko je ukusno da ćete ga u slat pojesti, a svi će vam tražiti recept. 

Pravi se jednostavno i potrebno vam je svega nekoliko sastojaka a Srećna republika vam poklanja recept za savršen gulaš od pečuraka. 

Sastojci:

  • 500 g šampinjona
  • seckana crvena paprika
  • čaša pasterizovanog paradajza ili soka od paradajza (najboje domaćeg)
  • veća glavica crnog luka
  • jedna kašika začinke paprike, ljute nabjobolje
  • so i biber

Priprema:

Isperite šampinjone i isecite ih na četvrtine. Oljuštite crni luk i isecite ga na sitne kockice a onda to uradite i sa crvenom paprikom. Propržite ove namirnice na malo ulja  dok ne porumene a onda dodajte so i biber. Povrće treba da se dinsta na srednjoj vatri a malo potom dodajte začinsku papriku. Pošto će pečurke pustiti sok treba to iskoristiti, a ukoliko tečnost nestane, slobodno dodajte malo vode. Na kraju dodajte sok od paradajza i ostavite da se krčka na srednjoj ili tihoj vatri još oko 15 minuta.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)