Jela bez mesa

RECEPT ZA POSNU SARMU, UKUSNIJU OD ONE SA MESOM: Jedan sastojak daje joj poseban ukus

Ovo jelo je veoma lagano, a u isto vreme zasitno.

05.12.2023 09:06

RECEPT ZA POSNU SARMU, UKUSNIJU OD ONE SA MESOM: Jedan sastojak daje joj poseban ukus
Shutterstock

U danima posta mnoge domaćice žele da obraduju ukućane sarmom, jednim od najpopularnijih jela na našim prostorima. Iako sojine ljuspice mogu uspešno da zamene meso, u manastirskim receptima češće se koriste seckani orasi umesto soje. Za dodatnu slast u fil se stavlja i malo suvih šljiva koje posnoj sarmi daju poseban ukus.

Recept koji vam donosimo nije teško ispratiti, tim pre što je potrebno manje vremena za pripremu nego kod klasične mrsne sarme.

Sastojci:

  • 2 veće glavice kiselog kupusa
  • 5 kašika ulja
  • 5 većih glavica crnog luka
  • 2 praziluka
  • 2 šargarepe
  • 3 krompira
  • 200 g pirinča
  • 200 g oraha
  • 50 g suvih šljiva
  • 2 lista lorbera
  • kašika aleve paprike
  • so, biber
  • 1 kašika brašna

Priprema:

Listove kupusa očlistite od zadebljanih žila, pa ih isperite u hladnoj vodi.

Očistite i iseckajte crni luk i praziluk. Oljuštite šargarepu i krompir, pa iz izrendajte na krupnije rende.

U šerpu sipajte tri kašike ulja, pa kad se zagreje dodajte najpre crni luk i praziluk, a onda i izrendanu šargarepu i krompir. Dinstajte dok povrće ne pusti vodu i omekša. Posollite po ukusu, dodajte mleveni biber i polovinu slatke paprike, kao i pirinač, pa sve dobro izmešajte i sklonite sa vatre da se prohladi.

U tiganju ili u tepsiji malo propržite orahe, tek da zamirišu, pa ih ostavite da se prohlade i iseckajte. Orahe dodajte u fil za sarmu, kao i iseckane suve šljive.

Uzmite list kupusa, stavite dve kašike fila, pa zamotajte sarmu. Ukoliko niste vični ovom poslu, pogledajte korak po korak kako da uvijete sarmu a da vam se ne raspadne tokom kuvanja.

Na dno pekača, đuvečare ili vatrostalne posude stavite nekoliko listova kupusa tako da njime prekrijete dno, pa ređajte sarme tik jednu uz drugu. Kad poređate sarme, sipajte preko njih vodu tako da ogreznu i dodajte dva lista lorbera. S obzirom na to da su posne sarme daleko laganije od mrsnih, one mogu brzo sa isplivaju; da biste to sprečili stavite neki teži predmet preko njih, pa ih stavite u rernu zagrejanu na 220 stepeni da se krčkaju otprilike sat i po.

Kad su sarme skoro gotove, napravite zapršku. U šerpicu sipajte preostale dve kašike ulja, pa kad se ulje ugreje dodajte kašiku brašna i energično mešajte varjačom da brašno ne bi zagorelo. Minut kasnije dodajte drugu polovinu aleve paprike, promešajte i dok je zaprška vruća prelijte je preko kuvane sarme. Ostavite sarmu još malo da se krčka i upije zapršku, pa je izvadite iz rerne i služite.

Prijatno!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

mile

05.12.2023 09:12

Super. Još fali : 200 gr. šećera , 100 gr. suvog grožđa i 150 gr. čokolade .