Tetka Saveta

PROFESIONALNI KUVARI OTKRILI ZBOG ČEGA JE KAFANSKI GULAŠ TAKO POSEBAN: Jedan neobičan sastojak daje mu NEZABORAVAN UKUS (FOTO)

Uz dobar odabir mesa i povrća, pored crnog vina ovo gurmansko jelo obogatite nesvakidašnjim dodatkom.

23.10.2023 17:01

PROFESIONALNI KUVARI OTKRILI ZBOG ČEGA JE KAFANSKI GULAŠ TAKO POSEBAN: Jedan neobičan sastojak daje mu NEZABORAVAN UKUS (FOTO)
Pixabay.com

Iskusne domaćice znaju da se gulaš po originalnom mađarskom receptu pravi isključivo od junetine i da bi količinu crnog luka trebalo izjednačiti sa količinom mesa od vrata ili plećke.

Pored toga, da bi gulaš imao poseban ukus, prilikom kuvanja trebalo bi dolivati i crno vino. Krčkanje na nešto nižoj temperaturi ringle obezbeđuje da se svi sastojci i arome lepo povežu, da meso bude mekano i da se topi u ustima.

Ipak, ma koliko da se trude, mnoge domaćice ne uspevaju da naprave gulaš poput onog kafanskog koji ima specifičan ukus.

Srećna republika otkriva trik profesionalnih kuvara koji u gulaš dodaju tajni sastojak i od ovog jela uvek uspevaju da naprave gastronomski praznik.

Pored crnog vina koje lagano dolivaju i koje, kao i količina luka, prati količinu mesa u razmeri 1:1 (litar crnog vina na kilogram junetine), kuvari uvek dodaju 20 grama crne čokolade. Ovaj neočekivani sastojak za slano jelo dodaju u gulaš kad je on već gotov i kad isključe ringlu, a šerpu sa gulašom ostave da se jelo „istišti“.

Zašto je gulaš sa crnom čokoladom tako poseban?

Kako su nam otkrili profesionalni kuvari, crna čokolada je zadužena da ublaži kiselu notu koja ostaje iza podlivanja gulaša vinom.

Ukoliko pravite gulaš od svinjskog mesa, umesto crne čokolade na kilogram svežeg mesa za gulaš dodajte 20 grama mlečne čokolade, takođe pred kraj kuvanja.

Recept za pravi juneći gulaš pogledajte u nastavku teksta.

shutterstock.com

U juneći gulaš dodajte crnu čokoladu, a u onaj od svinjskog mesa malo mlečne čokolade

 

Sastojci:

  • 1 kg junećeg mesa
  • 1 kg crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 100 g masti (ili ulja)
  • 2 šargarepe
  • 1 koren peršuna
  • litar crnog vina
  • 50 g slatke aleve paprike
  • 20 g ljute tucane paprike
  • 3 lista lovora
  • biber
  • 20 g čokolade za kuvanje
  • peršunov list
     

Priprema:

Očistite crni luk i iseckajte ga na dasci za sečenje povrća. Za pripremu gulaša i drugih jela koja zahtevaju krčkanje luk nikada nemojte da stavljate u specijalizovane aparate za ustinjavanje, jer će izgubiti aromu.

U veću šerpu sipajte dve kašike masti, pa stavite šerpu na ringlu. Kad se mast dobro zagreje spustite meso i dobro ga propržite, a onda ga izvadite u drugu posudu i u šerpu gde ste ga pržili dodajte crni luk. Posle par minuta dodajte i beli luk, a onda i meso. Ostavite sve da se krčka dok tečnost sasvim ne ispari.

Dodajte pola litra vina, pa nastavite na krčkate gulaš na srednje jakoj temperaturi dok prvi deo vina ne ispari. Potom dolijte ostatak vina, izrendanu šargarepu i koren peršuna, lovor, mlevenu slatku i ljutu papriku, so i biber, pa ostavite da se krčka.

Kad se gulaš dobro ukrčka, isključite ringlu, dodajte štanglu crne čokolade, promešajte jelo varjačom i pre služenja ukrasite svežim peršunovim lišćem.

Prijatno!

BONUS VIDEO:


 

Komentari (0)