Tetka Saveta

ŠTA SE U STVARI DESI KADA ALKOHOLNO PIĆE SIPAMO U JELO? Ovo je stvarno neverovatno!

Istraživanja su pokazala kolika se u stvari količina alkohola zadrži u hrani kada se ona priprema s vinom ili konjakom.

28.08.2022 17:00

ŠTA SE U STVARI DESI KADA ALKOHOLNO PIĆE SIPAMO U JELO? Ovo je stvarno neverovatno!
shutterstock.com

Alkoholna pića, poput vina ili konjaka, prilikom pripreme jela koriste se za poboljšanje ukusa i mirisa specijaliteta. Vino kao dodatak posebno je zastupljeno u španskoj kuhinji koja je raznovrsna, ukusna i pikantna. Međutim, većina ljudi izbegava da dodaje vino plašeći se da će se to ne samo osetiti u jelu, već i da alkohol ostaje u obroku.

Međutim, medicinska istraživanja sprovedena u SAD pokazala su da alkohol koji se dodaje u hranu prilikom kuvanja praktično ispari posle 2 ili 2,5 sata nakon pripreme jela, što je poprilično neverovatan i iznenađujuć podatak.

pexels.com

Dodavanjem alkoholnih pića poboljšava se ukus jela

Koliko alkohola ostaje?

Kako su precizirali stručnjaci, upotreba alkoholnih pića u kulinarstvu je zapravo prilično bezopasna. Naravno, pod uslovom da dodajete minimalnu količinu pića,a ne da u gulaš sipate celu flašu vina. Recimo, prilikom flambiranja, kad se žestoko piće sipa direktno na jelo i zapali, nakon što se plamen ugasi ostaje otprilike 75 odsto sadržaja alkohola. On se, međutim, smanjuje vremenom. Ukoliko se dodaje prilikom pečenja ili dinstanja mesa, mogućnost da se zadrži u jelu je još manja. Takođe, ukoliko se jelo kuva samo 15 minuta u vinu, zadržaće se oko 40 odsto alkohola koji vremenom isparava. Posle jednog sata ima 25 procenata, a nakon dinstanja ili kuvanja od 2 sata, u jelu ostaje jedva 5 odsto alkohola.

Prema oceni kuvara, jedan od razloga za tako brzo isparanje jeste i taj što kuvari za pripremu hrane najčešće koriste manje kvalitetno vino, pa alkohol brže i lakše ispari.

Pixabay.com

Dodavanjem belog vina prilikom pripreme ribe je odličan izbor jer naglašava ukus ribljih specijaliteta

Koje piće u koje jelo?

Dodavanje vina u specijalitete jelu daje poseban šmek i neponovljiv ukus. Kombinacije su praktično neograničene, ali nije loše znati koje vino ide u koje jelo. Tako je recimo belo vino idealno kao dodatak za specijalitete od plodova mora, sve vrste ptičjeg mesa, teletinu, vegetarijanska jela… Crveno vino najbolje ide uz tamna mesa, poput divljači i patke, ali i u čiliju, gulašima i umacima na bazi paradajza. Kako savetuju kuvari, prilikom kuvanja uvek se prvo dodaje vino, a tek potom bistra supa i ostali sastojci i začini kako bi jelo imalo vremena da upije, ali i da se smanji količina alkohola.

Konjak se upotrebljava kako bi se obogatio ukus jela od mesa, luksuznih soseva ili kako bi se istakao ukus sira i orašastih plodova. Iako je u pitanju žestoko alkoholno piće s visokim udelom alkohola, kada se koristi pri kuvanju sagoreva se ista količina alkohola kao i kod vina.

Dodavanje piva prilikom kuvanja nije preporučljivo osim ukoliko pravite, recimo, kiflice sa pivom, zato što će ono dati gorak ukus jelu. Važno je i napomenuti da, ukoliko ručak pravite za decu, najbolje je izbeći upotrebu alkohola zato što nikad u potpunosti ne možete znati koja je tačno količina alkohola ostala u specijalitetu koji ste pripremili za svoju porodicu i mališane.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)