Pecivo je najčešći izbor za doručak svih generacija na našim prostorima. Ukoliko ste ljubitelj testa, a dosadile su vam pekarske varijante kiflica i pogačica, napravite slane štapiće u domaćoj radinosti.
Testo se toliko jednostavno pravi da će uspeti čak i početnicima u kuhinji, a ukus štapića možete da obogatite dodavanjem rendanog kačkavalja, origana, kima… Mekoću i svežinu obezbediće im grčki jogurt, odnosno punomasna pavlaka, a odnos pavlake i brašna je ključan za savršen ukus testa. Profesionalni pekari otkrili su da na 200 grama brašna ide kašika grčkog jogurta, odnosno pavlake.
Sastojci:
- 20 g svežeg kvasca
- 400 g brašna
- 150 ml mleka
- 3 kašike ulja
- 2 kašike grčkog jogurta (ili pavlake)
- kašičica šećera
- kašika soli
- 30 gr putera
- 100 g kačkavalja (opciono)
Priprema:
Zagrejte mleko da bude mlako, pa ga skinite sa ringle, dodajte mu izmrvljen kvasac, šećer i malo brašna, sve razmutite i ostavite da odstoji. Kad kvasac zapeni, dodajte ga u brašno, sipajte ulje, grčki jogrut (ili pavlaku) i so, pa zamesite meko testo.
Kad je testo umešeno, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite na toplom mestu i da se udvostruči.
Uključite rernu na 200 stepeni, pa dok se rerna greje prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu, isecite ga i napravite štapiće.
Tepsiju obložite pek-papirom, poređajte štapiće od testa, premažite ih puterom, po želji pospite solju, kimom, susamom ili izrendanim kačkavaljem i stavite da se peku. Kad dobiju zlatnu boju, izvadite ih iz rerne i služite tople ili hladne.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)