Tetka Saveta

KAKO DA DOMAĆA SUPA BUDE BISTRA: Trikovi proverenih domaćica za savršeno ukusno jelo na kašiku (FOTO)

Nedeljni ručak nekad je obavezno podrazumevao supu koja se satima kuvala na šporetu

05.04.2024 16:33

KAKO DA DOMAĆA SUPA BUDE BISTRA: Trikovi proverenih domaćica za savršeno ukusno jelo na kašiku (FOTO)
Shutterstock

Domaća supa je omiljeni obrok mnogih, ali se mnoge domaćice žale da im supa nikada ne bude onako bistra kao kad su je jele kod bake. Supa je nekada bila uvertira u bogat nedeljni ručak i iako se u različitim krajevima Srbije pripremala i služila na različite načine - sa seckanim povrćem i/ili mesom, sa rezancima ili knedlama, jedno pravilo su sve domaćice poštovale - supa je morala da bude bistra i da na površini sporadično ima "oblačiće" od masnoće. 

Ukoliko pokušavate da spremite supu kao iz bakine kuhinje, a to vam ne polazi za rukom, evo nekoliko trikova koji mogu da vam budu od pomoći prilikom pripreme ovog jela.

Kvalitetni sastojci

Jedan od ključnih faktora za bistru supu su kvalitetni sastojci. Koristite sveže, kvalitetno meso i povrće kako biste dobili pun ukus i bistru teksturu. Takođe, preporučuje se da meso prethodno na kratko skuvate i da dok ono vri na laganoj vatri sa površine lonca ili šerpe kašikom skidate penu.

shutterstock.com

Supa sa knedlama mnogima je omiljeno jelo "na kašiku"

Povrće poput šargarepe, peršunovog korena, paštrnjaka i celera trebalo bi očistiti ljuštilicom za povrće i kuvati zajedno sa mesom.

Pažljivo ceđenje

Kada skuvate supu, pažljivo je procedite kroz cediljku kako biste uklonili sve čestice koje bi mogle da zamute supu. Ovaj korak je ključan za postizanje bistrog izgleda.

Hlađenje i skidanje masnoće

Ukoliko ne volite masniju supu, kad je procedite ostavite je da se potpuno ohladi. Tada će se masnoća koja pliva po površini supe stegnuti i moći ćete da je lako uklonite kašikom. Ovaj korak će značajno doprineti bistrom izgledu supe. Postoji i jednostavniji način: kockicom leda pažljivo pređite po površini supe i masnoća će se "zalepiti" za led.  

Upotreba limuna

Dodavanje limunovog soka ili kriške limuna supi može pomoći da supa bude bistrija. Naime, limunska kiselina će pomoći da se tečnost za supu očisti i da supa dobije bistar izgled. Vodite računa da ne preterate sa upotrebom limunovog soka, da supa ne bi bila previše kisela.

Sa ovim trikovima, možete postići bistru supu kod kuće kao pravi profesionalac. Sada možete uživati u savršenoj, bistroj supi koja će po ukusu i izgledu biti baš kao da je stigla iz bakine kuhinje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)