Tetka Saveta

SPASITE BILJKE i na prirodan način oterajte insekte! Zaboravite na pesticide koji ih samo dodatno uništavaju!

Upotreba raznih vrsta herbicida nije baš najbolje rešenje jer oni mogu da naškode i biljkama. Zato su prirodna sredstva, koja možete napraviti u svom domu, zlata vredna.

11.06.2022 17:00

SPASITE BILJKE i na prirodan način oterajte insekte! Zaboravite na pesticide koji ih samo dodatno uništavaju!
shutterstock.com

Svakog proleća i leta baštovani koji se bave uzgojem povrća ili imaju cveće u svom vrtu muku muče sa brojnim štetočinama koje napadaju njihove biljke. Upotreba raznih vrsta herbicida nije baš najbolje rešenje, budući da oni mogu da naškode i njihovim kulturama.

Srećna republika donosi 5 načina kako da zaštitite svoje biljke na prirodan način.

Pixabay

Rastvor vode i sapuna možete da koristite i za zaštitu sobnog cveća od biljnih vaši

1. Rastvor vode i sapuna

Mnogi insekti hrane se sokovima biljaka. Sitne bubice se zakače za naličje lista ili stabljiku, a iza sebe ostavljaju pustoš i uništene listove bez kojih biljke ne mogu da prežive. Da biste to sprečili, napravite rastvor vode i sapuna ili tečnosti za sudove. Dovoljno je da u litar vode sipate nekoliko kapi tečnog sapuna, sve dobro izmešate i sipate u prskalicu. Tom tečnošću isprskajte biljke. Tečnost ne šteti biljkama, a insekti će bežati glavom bez obzira od vašeg omiljenog cveća ili povrća. Pomaže i ukoliko listove sobnog cveća prebrišete tim rastvorom.

Pixabay.com

Duvan se vekovima koristi kao prirodan način zaštite biljaka od štetočina

2. Preparat od duvana

Duvan se vekovima koristi za zaštitu bilja, mnogo pre nego što su se pojavili pesticidi. On sadrži prirodne materije koje deluju na lisne vaši, muve i ostale štetočine. Mana je što je dejstvo preparata kratkotrajno, pa se postupak mora češće ponavljati. Rastvor se pravi tako što se 400g sitno iseckanog suvog lista duvana prelije s 10 litara vode i ostavi da odstoji 2 dana. Tečnost se procedi i razredi vodom (na 2 litra vode sipajte 1 litar tečnosti). Tim rastvorom se mogu prskati jagode, vinova loza, povrće i cveće, a tretiranje se preporučuje u večernjim satima.

Pixabay.com

Nekad je dovoljno biljke isprskati jačim mlazom vode i tako ukloniti insekte

3. Voda

Voda je jedan od najprirodnijih metoda zaštite biljaka od insekata, posebno biljnih vaši koje se hrane biljnim sokovima. Postupak je jednostavan, Baštenskim crevom i jačim mlazom isprskajte svoje biljke kako biste sa lišća sprali insekte. Preporuka je da se to radu ujutru da bi lišće moglo da se osuši, u suprotnom može doći do pojave gljivica i plesni koje dodatno oštećuju biljke.

4. Fizičke barijere

Bakarne trake i peščane barijere oko biljaka dobar su način za odvraćanje insekata, ali i puževa. Da biste se zaštitili od najezde leteće gamadi zakačite lepljive trake na manje drvene stubiće oko vaših biljaka. Bićete iznenađeni koliko se štetočina zakači za njih.

pexels.com

Beli luk je sjajno prirodno sredstvo za zaštitu biljaka

5. Beli luk

Da li ste primetili da beli luk u vašoj bašti ne napadaju insekti? Razlog za to je jak miris tog povrća koji potiče od alicina. Zato je beli luk idealno sredstvo za zaštitu bilja od insekata koji ne podnose taj miris. Dovoljno je da 39 grama belog luka usitnite, prelijete sa litar vode i ostavite da odstoji 24 sata. Procedite i tim rastvorom isprskajte vaše povrće ili cveće koje će biti zaštićeno od dosadnih štetočina.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)