Slatkiši

KREMAST I UKUSAN LETNJI DESERT! Panakota od malina prste da poližeš!

Panakota što u bukvalnom prevodu znači kuvana pavlaka je italijanska kremasta poslastica koja se priprema od slatke pavlake i voća.

30.05.2022 08:00

KREMAST I UKUSAN LETNJI DESERT! Panakota od malina prste da poližeš!
Pixabay.com

Uskoro nam stiže sezona malina ukusnog i zdravog voća. Srećna republika vam poklanja recept za panakotu od malina. Za pripremu vam je potrebno bukvalno 15 minuta. Ovaj desert uspeva čak i domaćicama koje nikad ranije nisu uzele varjaču u ruke.

Tajna je da se panakota dobro rashladi u frižideru najmanje 3 do 4 sata. Ovo je idealna letnja poslastica koja će vas zasladiti i rashladiti.

Pixabay.com

Za fil je potrebno 300 g maline

Sastojci:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 2 dl mleka
  • 5 kašika šećera
  • kesica vanilin šećera
  • kesica  želatina
  • 4 kašike vode
  • 30 g  želatina

Fil sa malinama:

  • 300 g malina
  • 3 dl vode
  • 5 kašika šećera

Priprema:

Želatin preliti vodom i ostaviti na nabubri. Pavlaku, mleko i šećer staviti u šerpu i uz povremeno mešanje sačekati da provri. Skloniti sa ringle pa umešati vanilin šećer i želatin. Mešati sve dok se želatin ne rastopi a masa postane ujednačena i bez grudvica.

Smesu sipati u čaše i ostaviti na sobnoj temperaturi da se dobro ohladi, a potom ubaciti u frižider da se stegne.

Za to vreme u šerpicu sipati maline, šećer i 2dl vode. Kuvati nekoliko minuta na tihoj vatri dok se ne ujednači i zgusne. Dobro ohladiti, pa sipati preko panakote i vratiti nazad u frižider. Pred služenje ovu poslasticu možete ukrasiti sa šlagom, komadićima čokolade ili voćem.

Umesto maline može da se koristi bilo koje crveno voće ili razne mešavine voća po želji i ukusu.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)