Jela sa mesom

PUNJENE PAPRIKE po receptu naših BAKA! Otkrivamo TAJNI sastojak i način pripreme koji garantuje uspeh!

Ovo jelo nije komplikovano za pripremu a garantuje gurmanski užitak za vaše ukućane

18.07.2022 08:00

PUNJENE PAPRIKE po receptu naših BAKA! Otkrivamo TAJNI sastojak i način pripreme koji garantuje uspeh!
shutterstock.com

Miris punjenih paprika mnoge asocira na detinjstvo i naše bake koje su ovo tradicionalno jelo najčešće pravile leti kad stignu sveže babure tek ubrane u bašti. Veruje se da su recept za ovo jele donele Osmanlije tokom osvajanja Balkana, pa mnogi narodi polažu pravo na ovo jelo. Istina je da se na slične načine pravi ne samo kod balkanskih naroda, već i u Grčkoj, Mađarskoj dok se na jugu Srbije zimi pravi od sušenih paprika. Iako neiskusnim domaćicama ovo jelo možda deluje komplikovano zapravo je vrlo lako za pripremu.

Srećna republika vam donosi recept naših baka za punjene paprike i otkrivamo jedan tajni sastojak kao i način pripreme koji garantuje uspeh svaki put kad poželite da pripremite ovo jelo.

Pixabay.com

Još naliti sos i paprike mogu u rernu da se iskečkaju i pačeku

Sastojci:

  • 12 paprika babura srednje veličine
  • 500 g mlevenog mesa (najbolje kombinacija pola junetine pola svinjetine)
  • 1/2 šolje pirinča
  • glavica crnog luka
  • 5-6 čena belog luka
  • šargarepa
  • kašičica mlevene paprike
  • kašičica suvog biljnog začina
  • 1/2 šolje ulja
  • malo soli, bibera i ljute paprike po želji
  • 3-4 krompira srednje veličine
  • 300 ml soka od paradajza
  • 300 ml bistre supe (ovo je tajni sastojak koji se sipa umesto vode, a paprikama daje jedinstven ukus)

Priprema:

Najpre očistite paprike, izvadite im drške, operite ih i ostavite ih okrenute naopako da se dobro osuše. Sitno iseckajte crni luk, a šargarepu narendajte i dinstajte na ulju dok ne omekša, pa u to dodajte sitno iseckan beli luk i mleveno meso. Sve začinite slatkom paprikom, a po ukusu dodajte i malo ljute. Dodajte biljne začine, malo bibera i ostavite da se meso lepo ukrčka. Na kraju dodajte pirinač.

Kad se smesa ohladi, malom kašičicom punite paprike i zatvarajte ih kolutićima krompira i ređajte ih u dublju posudu ili đuveč-pleh. Ostatak krompira nasecite na široke kriške i poređjate pored paprika. Ti komadi povrća će biti najukusniji jer će pokupiti sve mirise i ukuse jela. Sve prelijte mešavinom soka od paradajza i bistre supe, stavite u rernu i pecite 20 do 30 minuta na 200 stepeni. Jelo je gotovo kad sos uvri, a oko paprika se uhvati tanka korica.

Prijatno!

Pixabay.com

Punjene paprike spremne za jelo

BONUS VIDEO:

Komentari. (0)