Jela bez mesa

RECEPT ZA DOMAĆI MLEVENI PARADAJZ: Bez kuvanja i konzervansa, a može da stoji godinama

Pravo je vreme za pripremu zimnice.

02.08.2024 08:01

RECEPT ZA DOMAĆI MLEVENI PARADAJZ: Bez kuvanja i konzervansa, a može da stoji godinama
shutterstock.com

Sok od mlevenog paradajza je neistavni deo svake zimnice, a može se koristi na brojne načine - za čorbe, soseve ili ga zimi jednostavno supajte u činiju i jedite kao salatu. Vrlo je ukusan, a ako volite ljuto možete dodati malo ljute paprike kako biste dobili pikantni ukus.

Sok od paradajza je i vrlo zdrav napitak posebno za srce, pa se može konzumirati već sada, ne morate čekati zimu.

Pripremu domaćeg mlevenog paradajza je vrlo jednostvna i brza, nema kuvanja, niti cupkanja pored šporeta posebno sad kad su velike vrućine. Ukoliko želite da skratite postupak možete na pijaci kupiti već samleven paradajz i sebi dodatno olakšati posao oko pripreme ove zimnice. Mleveni paradajz pripremljen na ovaj način može da opstane i do dve godine, a da se ne pokvari.

Srećna republika vam poklanja originalni recept za domaći mleveni paradajz koji će vas oduševiti. 

Sastojci:

  • 10 kg paradajza
  • 5 ravnih supenih kašika soli
  • kesica vinobrana
  • 2 vezice peršunovog lišća

Priprema:

Operite paradajz, očistite deo oko peteljki, pa plodove krupno isecite i sameljite na mašini za meso. Prilikom mlevenja koristite najkrupnije sito, da se paradajz ne bi pretvorio u sok. Ukoliko volite ljutkast ukus, zajedno sa paradajzom sameljite i nekoliko ljutih papričica.

Samleven paradajz sipajte u veliku šerpu, dodajte mu so, vinobran i peršunovo lišće koje ste prethodno iseckali. Sve dobro promešajte velikom drvenom varjačom i ostavite da odstoji barem dva sata.Potpom još jednom dobro promešajte, pa ga sipajte u sterilisane staklene flaše, hermetički zatvorite i čuvajte na hladnom mestu.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)