Bez pečenih paprika je nemoguće zamisliti mnoga jela, a o zimnici i da ne govorimo. Svi volimo da ih jedemo, ali kada se radi o pečenju, tu već počinje oklevanje, naročito kada pomislimo na umazane ruke i paprike koje "ne žele" lako da se ogule. Ali, ne očajavajte, jedan lagani trik rešava sve vaše probleme.
Ako ste barem jednom ljuštili paprike zna da taj deo posla može da bude naporan i dug.
Srećom, postoji jednostavan metod koji će vam olakšati i ubrzati ceo taj proces, a i sačuvati prste od toplote.
Potrebna vam je samo najobičnija plastična kesa. Kada ih skinete sa roštilja ili izvadite iz rerne, još dok su vrele, paprike stavite ih u kesu i dobro zatvorite.

Vlada Antic/Shutterstock
Para koja se zadržava unutra omekša kožicu, pa će se ona odvojiti gotovo sama. Posle desetak minuta, samo izvadite paprike i ljuska spada bez ikakvog truda.
Zašto ovaj način funkcioniše
Zato što toplota i para "odvajaju" koricu od mesa paprike. Na taj način ne gubite dragoceni deo ploda, sve ide brže i urednije, a i ruke ostaju čiste, prenosi Informer.
Dodatni savet za savršeno pečenje
Da bi paprike bile ravnomerno ispečene, povremeno ih okrećite - na svakih nekoliko minuta. Kada kora počne da puca i pojavljuju se tamne šare, spremne su. Bitno je da ostanu mekane, ali da ne budu premekane i kašaste.
Kad ih oljuštite, paprike možete odmah iskoristiti - recimo za salatu sa belim lukom, staviti ih u teglu sa uljem i sirćetom ili sačuvati za ajvar. Ako vam ne trebaju odmah, najbolje je da ih zamrznete, tako ostaju jednako ukusne i čvrste.
Komentari (0)