Jela bez mesa

DA LI STE PROBALI ČALABRCU: Starinsko kafansko jelo iz Srbije koje se našlo na listi čuvenog gastro sajta

Poklanjamo vam recept za ovaj specijalitet koji se priprema brzo i lako.

01.06.2024 13:40

DA LI STE PROBALI ČALABRCU: Starinsko kafansko jelo iz Srbije koje se našlo na listi čuvenog gastro sajta
FOTO: Vladimir Lukic

Čuveni gastronomski sajt Taste Atlas nedavno je objavio listu od 68 najbolje ocenjenih jela iz Srbije. Na prvom mestu našao se čuveni petrovački kulen, a među delikatesima iz naše zemlje nali su se i pirotska peglana kobasica, miročki škripavi sir, sarma, karađorđeva šnicla, podvarak, pljeskavica...

Među brojnim dobro poznatim jelima iz naše zemlje našlo se i jedno neobičnog imena - čalabrca. U pitanju je starinsko, kafansko jelo za koje mlađe generacije nisu ni  znale da postoji, a kamoli kako se zove i pravi.

Ovaj specijalitet se brzo i jednostavno priprema, a popularnost u srpskim kafanama stekao je zbog svoje jeftine cene, pa je prozvano i sirotinjsko jelo. Međutim, sudeći po bogatom ukusu ni najmanje nije siromašno, naprotiv zbog čega se i našao na 55 mestu čuvenog gastro sajta koji ocenjuje kuhinje širom sveta. 

Srećna republika vam poklanja recept za čalabrcu, koju možete pripremiti i u svom domu. 

Sastojci: 

  • 300-400 g kora za pitu 
  • 1 kašika masti ili ulja
  • 1 l vode
  • 1 čaša mleka
  • 2 kašike kajamaka
  • prstohvat soli

Priprema: 

Posudu sa vodom stavite na šporet i sačekajte da proključa. Dodajte mast, prstohvat soli. Kore za pitu rukama izlomite na krupne komade, stavite u dublju posudu, pa prelijte proključalom vodom. Kuvajte oko 5 minuta,  dodajte mleko i kajmak. Ovo jelo možete da poslužite za doručak, večeru ili kad ogladnite, pa biste da nešto čalabrcnete do ručka. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)