Jela sa mesom

BAKIN RECEPT ZA DINSTANU BORANIJU: Starinsko i zdravo jelo koje će zavoleti i oni koji ne vole ovo povrće!

Može da se priprema sa mesom ili bez njega kako ko voli.

19.01.2024 08:00

BAKIN RECEPT ZA DINSTANU BORANIJU: Starinsko i zdravo jelo koje će zavoleti i oni koji ne vole ovo povrće!
Shutterstock

Boranija je mahunarka koja po obliku može biti valjkasta, sabljasta ili srpasta, a po boji najčešće je zelena ili žuta. Mnogi ne vole boraniju, posebno deca, iako je ovo povrće bogato vlaknima i mineralima izuzetno zdravo.

Naše bake redovno su sejale ovo povrće u bašti i pripremale najukusniju boraniju od tek ubranih plodova koja se topila u ustima. Danas se boranija najčešće priprema od ovog smrznutog povrća pri čemu se tokom procesa trenutnog smrzavanja čuvaju sva hranljiva svojstva povrća.

Srećna republika vam poklanja starinski bakin recept za dinstanu boraniju koja može biti sa pilećim ili svinjskim mesom kako ko voli. Pripremljenu boraniju na ovaj način će zavoleti i oni koji ne vole ovo povrće. Iskusne domaćice preporučuju da se u dinstanu boraniju doda sveža ili sušena mirođija koja će jelu dati posebnu aromu. 

Sastojci:

  • 500 g boranije
  • 400 g belog pilećeg mesa
  • 2 šargarepe
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 1 manji krompir
  • 2 struk sveže ili kašika sušene mirođije
  • začini, so, biber
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1 kašika brašna

Priprema:

Sitno iseckajte crni luk i prodinstajte na malo ulja, pa kad postane staklas dodajte na kockice isčeno meso. Kad meso odmekne dodajte na kolutover isečenu šargarepu, krompir isečen na kockice, boraniju, lovorov list, začine, alevu papriku, iseckan beli luk i biber. Najlijte vode da ogrezne i dinastajte na tihoj vatri. Kad se meso i boranija skuva razmutite u malo tople vode kašiku brašna i sipajte u jelo kako bi se zgusnulo. Dodajte mirođiju i dinstajte još 10 minuta na tihoj vatri. Prijatno!  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)