Odrasli

SMRZNUTO POVRĆE JE IDEALNO ZA HRANLJIV OBROK: Ne samo što je ukusan i zdrav već pomaže i kod gubitka viška kilograma! (FOTO)

Evo koje povrće treba da jedete kako biste se rešili naslaga i smršali.

09.01.2024 17:01

SMRZNUTO POVRĆE JE IDEALNO ZA HRANLJIV OBROK: Ne samo što je ukusan i zdrav već pomaže i kod gubitka viška kilograma! (FOTO)
pexels.com

Povrće je odličan dodatak uravnoteženoj ishrani i to će vam potvrditi svi stručnjaci, posebno ukoliko pokušavate i da smršate. Oni stalno apeluju da pola naše porcije treba da bude ispunjeno voćem i povrćem  kako bi se maksimalno iskoristile prednosti koje nude ovi proizvodi, piše EatingWell.

Za mnoge od nas priprema sveže hrane nekada predstavlja pravi izazov pa se u tom slučaju mnogi posegnu u zamrzivač za smrznutim povrćem. Međutim, mnogi su u dilemi da li je smrznuto povrće i voće podjednako zdravo kao i kad je u svežem stanju. Stručnjaci ističu da i zaleđeno povrće može da obezbediti niskokalorčnu ishranu bogatu vlaknima koji će vas zasititi i vašoj ishrani dodati hranljive materije koje unapređuju zdravlje. Dijetetičari čak preporučuju i to ovo smrznuto povrće ukoliko vam je cilj da skinete višak kilograma.

Brokoli

Brokoli u sebi ima više od 5 grama vlakana po kuvanoj šolji. Rezultati jednog istraživanja su pokazali impresivne vrednosti brokolija. Ovo povrće u sebi sadrži vlakna, vitamine A, C i K, minerali (kalciju, kalijum i gvožđe) i antioksidanata kao i jedinjenja poput sulforafana, glukozinolata. Ova jedinjenja pomažu da se telo oslobodi slobodnih radikala, smanjuju upalu i smanjuju rzik od određenih karcinoma. 

Foto: Shutterstock

Brokoli se smatra jednim od najzdravijih namirnica

 

Smrznute tikvice 

Kupovina ove namirnice uštedeće vam mnogo vremena u kuhinji. Dok zimske tikvice bogate hranljivim materijama, kao što su beta karoten, vlakna, vitamin C i kalijum. Na većini tržišta možete pronaći prikladno pripremljenu i smrznutu tikvicu koja se može čuvati u zamrzivaču.  Dodavanje ove namirnice obroku dodajete složene ugljene hidrate i vlakna koji će vam pomoći da ostanete duže siti, navodi ovaj portal. 

Ova tikvica se koristi za kremaste sosove, smanjujući zasićene masti i kalorije.

Karfiol 

Karfiol je iz iste porodice kao i brokoli. Sadrži malo kalorija i ugljenih hidrata ali dovoljno vlakana koji mogu da podrže gubitak kilograma. On u sebi ima vitamin C kao i K i važan je za jake kosti. Karfiol možete koristiti u slanim ali i slatkim jelima umesto pomfrita i kao dodatak smutiju i raznim vrstama čorba. 

Boranija

Boranija bi trebalo da bude na meniju tokom cele godine. Dobra stvar je štop ne gubi svoja hranljiva svojstva kad se zamrzne. Samo jedna šolja smrznute boranije ima 3 grama vlakana i 2 grama proteina. Može se koristiti za čorbe i variva a velika prednost je što joj nije potrebno odmrzavanje već s eonako smrznuta jednostavno sipa u šerpu i dinsta. 

Pixabay

Boraniju mnogi ne vole ali je činjenica da je ovo povrće visoko na listi poželjnih namirnica ukoliko planirate gubitak težine

 

Spanać

Spanać ima malo kalorija, bogat je vlaknima i u sebi sadrži vtamin C, gvožđe, folat i nešto proteina. Sveži spanać i drugo lisnato povrće imaju kratak rok trajanja i kod mnogih može biti izazov da ga koriste u ishrani pre nego se pokvari. Smrznuti spanać je pravi izbor jer ne morate brinuti da li će se pokvariti, a olično ide uz supe, varia i pomfrit.

Zeleni grašak

Verovatno ste prmetili da se većina testenina sa visokim sadržajem proteina pravi od zelenog graška. To je zato jer ovo povrće u sebi sadrži proteine. Jedna porcija od jedne šolje ima čak 7 grama proteina i 6 grama vlakana. Ova kombinacija je odlična da se osećate sitim i ukoliko vam je cilj da smršate.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)