Telo

DA LI SU VAM NOKTI TANKI I LOMLJIVI: Ovo su najčešći razlozi s kojima se suočava svaka druga žena kod koje se javljaju ovi problemi!

Stručnjaci nude 5 saveta kako da zaustavite ovu neprijatnu pojavu.

11.10.2023 17:01

DA LI SU VAM NOKTI TANKI I LOMLJIVI: Ovo su najčešći razlozi s kojima se suočava svaka druga žena kod koje se javljaju ovi problemi!
Shutterstock

Lepi i uredni nokti pokazatelj su negovanog izgleda svake dame ali i njenog zdravlja. Međutim, neke žene po prirodi imaju tanke, krte i lomljive nokte zbog čega odlaze na brojne nadogradnje čime dodatno uništavaju svoje nokte.  

Lomljivi i tanki nokti su nešto sa čime se suočava gotovo svaka druga žena u nekom periodu svog života, a uzroci mogu biti različiti od nege do ishrane. Da biste zaustavili propadanje noktiju najčešće je potrebno kombinovati zdravu ishranu sa pravilnom negom i zaštitom.

Ovo su neki od saveta koji su se u praksi pokazali kao najefikasniji. 

1. Održavajte hidrataciju

Jedna od najvažnijih stavki, koju zanemaruje većina žena kada je zdravlje noktiju, u pitanju je hidratacija, piše Tajms of India. Nokti koji su dehidrirani skloni su lomljenu, a da bi to sprečili savetuje se unos adekvatne količine vode jer će na taj način nokti biti hidrirani iznutra. 

shutterstock.com

Redovan unos vode u organizam hidriraće vaše nokte zbog čega će postati jaki

2. Uravnotežena ishrana

Za zdravlje noktiju izuzetno je važno da imate uravnoteženu ishranu koja je bogata vitaminima i mineralima. U tom slučaju najbolje je uključiti namirnice bogate hranljivim materijama kao što su jaja, orahe i avokado, kao i proteinima što podrazumeva konzumiranje mesa, ribe i mahunarki. Osim toga hrana bogata omega 3 masnm kiselinama koje ima u lososu, lanenim semenkama i orasima dobro dođe i najbolja su hrana hrana za jake i fleksibilne nokte, ističu stručnjaci.

3. Izbegavajte hemikalije i nosite rukavice

Sredstva za čišćenje u domaćinstvu, oni za uklanjanje laka, kao i lakovi za nokte mogu da sadrže jake hemikalije koje slabe nokte. Ukoliko uklanjate lak odlučite se za sredstvo bez acetona kao i za proizvode sa manje štetnih hemikalija. Da biste zaštitili nokte ali i ruke uvek nosite zaštitne rukavice kada sređujete po kući.

shutterstock.com

Agresivna sredstva i hemikalije negativno utiču i na nokte zbog toga ih izbegavajte ili za početak nosite zaštitne rukavice

4. Ne grizete nokte

Grickanje noktiju ih dodatno slabi i dovodi do lomljenja i nepravilnosti. Koristite lak za nokte koji je odbojnog mirisa kako bi vas odvratio od ove loše navike.

5. Upravljate stresom

Možda zvuči neverovatno ali hroničan stres može negativno uticati na vaše nokte. Vežbajte tehnike za smanjenje stresa poput meditacije, joge ili vežbe dubokog disanja kako biste ste se lakše oslobodili stresa. 

Pored navedenih načina da sprečite lomljenje i slabe nokte, preporučuje se da nanosite hidrtantnu kremu na ruke, da redovno čistite i da negujete svoje nokte. Osim toga, važno je da barem povremeno odmorite od lakiranja noktiju kako bi oni mogli da dišu i da se regenerišu. Ukoliko smatrate da ne unosite dovoljno hranljivih materija stručnjaci savetuju da razmislite o dodacima ishrani koje će podstaći rast noktiju, a ako ni to ne pomaže obratite se lekaru. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)