Tetka Saveta

PROSIPANJE VODE ZA NEKIM JE STARI SRPSKI OBIČAJ: Etnolog otkriva šta on tačno znači i da li uvek donosi sreću (FOTO)

Kad dete krene u vrtić ili u školu, student na fakultet ili član porodice na put, po tradiciji bi trebalo prosuti malo česmovače.

30.09.2023 11:01

PROSIPANJE VODE ZA NEKIM JE STARI SRPSKI OBIČAJ: Etnolog otkriva šta on tačno znači i da li uvek donosi sreću (FOTO)
twitter print screen

U našem narodu postoji verovanje da prosipanje vode za ukućanima simbolizuje sreću i dobru energiju. Etnolog Snežana Ašanin za Srećnu republiku objašnjava otkad datira ovaj običaj, da li je on izvorno naš ili smo ga preuzeli od drugih naroda i da li je njegova simbolika uvek pozitivna.

- Prosipanje vode za nekim nastao je na prostorima Balkana, a svojstven je srpskom narodu, mada su ga preuzeli i neki drugi narodi, poput Turaka koji su pet vekova bili na našim prostorima. Ne zna se tačno kad je ovaj običaj nastao, ali je simbolika jasna. Kako voda uvek nađe put, tako se smatra da će i osoba za kojom smo prosuli vodu lako pronaći put i isto tako s lakoćom obaviti zadatak zbog kog izlazi iz kuće - kaže etnolog Ašanin.

Ona podseća da bi u bokal, čašu, lavor ili bilo koju drugu posudu trebalo sipati čistu hladnu vodu i prosuti je kad neki član porodice pređe kućni prag. Nekad se uzimala voda sa bunara, a danas je to obična česmovača. Bitno je, napominje naša sagovornica, da naše misli koje prate prosipanje vode za članom porodice budu dobre i pozitivne.

- Voda ima posebno značenje u istoriji i kulturi srpskog naroda. Zna se koliko svakoj kući znači osveštana vodica za krsnu slavu. Zna se i koliko znači bogojavljenska vodica. Voda ima čistilačku moć, pa se veruje da ćemo, kad za nekim prospemo vodu, zapravo pozitivno uticati na ishod njegovog odlaska, očistiti mu put do cilja i sačuvati ga od zlih sila. Osim toga, voda stalno teče, pa kad za nekim prospemo vodu to simbolizuje i našu želju da taj neko obavi posao "kao iz vode", odnosno bez trzavica i problema - navodi Ašanin.

Shodno tome, i simbolika prosipanja vode za nekim kad krene iz kuće uvek je pozitivna.

Ipak, važno je još nešto - da se osoba za kojom prospemo vodu ne okrene. U suprotnom, veruje se da  joj zadatak zbog kog izlazi iz kuće neće "teći kao voda".

Iako stari srpski običaj prosipanja vode za sreću u nekim delovima naše zemlje pada u zaborav, sve je više mladih koji se trude da ga očuvaju.

Novaka Đokovića je na ovogodišnje finale Vimbldona supruga Jelena ispratila baš na taj način - prosipanjem vode za srećan put i pobedu nad Karlosom Alkarazom. Iako ishod nije bio onakav kakav smo očekivali, jer se, nažalost, Novak okrenuo kad je Jelena prosula čašu vode, mnogi su s oduševljenjem propratili njenu želju da nastavi staru srpsku tradiciju.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)