Sujeverje ili sudbina

Nisam poštovala SRPSKE OBIČAJE na venčanju, a BRAK MI JE PROPAO! Evo gde sam sve pogrešila...

Srpski običaji kada se slavi stupanje mladenaca u brak su raznovrsni i veoma živopisni, ali se sve ređe primenjuju na svadbama, posebno u urbanim sredinama. Evo do kakvog je zaključka došla žena koja ih nije poštovala na svom venčanju.

24.11.2021 12:19

Nisam poštovala SRPSKE OBIČAJE na venčanju, a BRAK MI JE PROPAO! Evo gde sam sve pogrešila...
pexels.com

Mladost, ludost kažu stariji ljudi, ali nije to za džabe, ima istine u pričama naših baba i deda.

 

Bejaše to pre 14 godina, kada sam mislila da sam pokupila svu pamet sveta i da je idealno vreme za udaju - 22 godine.

Nemojte pogrešno da me shvatite, sigurna sam da za nekoga i jeste, ali ja sam samo htela da napravimo dobru žurku sa prijateljima, skupimo neku kintu za odmor i auto. Tako je i bilo.

Tradicija? Običaji? Pa rođenu braću sam zeznula da ne prodaju mladu, ali avaj...

U vreme moje udaje, nisam imala živih baba i deda, pa je tradicija i sve vezano za stare srpske običaje palo u vodu. Uostalom koje običaje jedna Dorćolka može da zna? Kako se ispija kafa u Skadarliji pred svadbu ili kako dokrajčiti pivo sekund pred izlazak ispred oltara.

Dakle, s obzirom da kako je i počeo brak, tako se i završio. U ludo doba noći, za 5 minuta! To me je sada sa 36 godina, nateralo da mislim da li sam ja možda nešto sebi izmalerisala nepoštovanjem tradicije?

Pronašla sam tako spisak običaja za venčanje i shvatila sledeće, dobro sam i bila u braku duže od 3 dana!

Počećemo redom, a vi dobro pamtite šta treba da radite, osim činjenice da ne treba da se udate na brzinu za prvog frajera koji vam pokloni prsten.

1.Cipele za provodadžiju

Kada mladenci odluče da se venčaju, obavezno moraju da kupe cipele svom provodadžiji – to je osoba koja je učestvovala u njihovom upoznavanju. Verovanje – da bi im ljubav bila duga i srećna.

Kome? Provodadžiji? Dakle konobaru u kafani da kupujem nove cipele, pa nekako mi nije zvučalo smisleno...

"Dobar dan, šta želite da poručite?" "Ah ništa hvala, donela sam vam cipele, lepe, nove." "Što?" "Pa da budem srećna u ljubavi!" "Izađi iz kafane, ludačo!"

2.Crnina

U periodu između veridbe i venčanja mlada ne sme da nosi crninu kao znak žalosti za nekim, jer će joj prema starom verovanju brak biti tužan.

Mislim da od 365 dana u godini, crno nosim 310, ostalim danima su varijacije na temu sa teget. I pitam se šta bi?

3.Bacanje maramice

Kada svatovi uzmu mladu i krenu, pre prvog mosta na koji naiđe, mlada treba da baci belu maramicu u koju je prethodno stavila novac.

Za početak, usput nije bilo nikakvog mosta jer je "mladoženja" živeo kod mene na gajbi, pa put nije bio dalek od dvorišta do sprata. Dakle još jedna greška u "koracima".

4. Bacanje sita

Kada mladenci nakon venčanja dođu u svoj novi dom, mlada uzima od svekrve sito u kom se nalazi jabuka. Jabuku baca sebi iza leđa, a sito na krov kuće. Ukoliko se sito zadrži na krovu – i mlada će se zadržati u kući.

Pa nego gde drugde bi se zadržala nego u svojoj kući, u mom slučaju mladoženja je trebalo da ga baca, kapiram da ne bi dobacio.

5. Belim lukom protiv uroka

Običaj je da mlada u toku spremanja za venčanje stavi čen belog luka u nedra radi uroka.

Diskutabilno je da li bi me mladoženja odmah ostavio zbog mirisa ili omamljen ostao večno (u nesvesti). Poenta je da svakako to nisam uradila, a da li je verovanje tačno. Pa ja sam živi primer. Idemo dalje...

pexels.com

Beli luk u nedrima protiv uroka

6.Biseri

Na dan venčanja mlada ne sme da nosi bisere, jer oni simbolizuju suze. Predanje kaže da će, ako ih bude nosila, proliće mnogo suza tokom braka.

Bez ikakve šale, venčanicu nisam imala, ali kao imala sam belu bisernu ogrlicu kako bih izvukla neki prosek elegancije, ako mi ne verujete mogu da potražim i sliku kao dokaz. Dakle jedina stvar koju SAM uradila, nije trebalo. Sjajno!

7. Desna noga

Sreća je da mlada izađe iz crkve tako što će stati na prag prvo desnom nogom.

Ok, ovo stvarno ne znam. Pa ko još misli o tome kojom nogom će da zakorači kada je mladi bila prekopotrebna cigareta posle 8346728364 minutnog venčanja u crkvi. Dakle još jedan "fejl" (propast).

8. Crvena haljina

U nekim delovima Srbije, običaj je da mlada posle ponoći obuče crvenu haljinu umesto venčanice. To simbolizuje veliku ljubav u braku.

Da spavam u haljini? Ok, možda bi neka seksi crvena spavaćica mogla da bude rešenje, ali ne...presvukla sam se u "Jack Daniels" majicu i spavala!

Dakle, naravoučenije! Ja ništa od ovoga uradila nisam, brak se rasturio posle baksuznih 7 godina, a sada sam solo žena.

Kad bolje razmislim, možda, ako bude sledeće prilike, ispoštujem bar neke običaje, čisto testa radi,odnosno novog teksta, možda potraje bar 14 godina? Ili nađem supruga koga volim, koji mene voli i koji će biti moj "partner u zločinu" u svakom smislu te reči.

Ne bazirajte svoj život prema horoskopu, običaju i sujeverju. Život kreirate vi, a ne crna mačka koja vam je prešla put. Pamet u glavu i pametno birajte, tradiciju ostavite da ispoštujete familiju, ne očekujte da će vam to ispuniti život i sreću.

(Espreso - N. Atanacković)

Komentari (0)