Roditeljstvo

DA LI SE MOŽEMO KRSTITI U VREME POSTA? Evo kakav je stav crkve o ovoj velikoj nedoumici!

Poslednjih decenija u Srbiji se krštenja dece obavlja kada i njihov prvi rođendan, međutim, ostaje pitanje da li je to u redu ako je mališan na svet došao u vreme posta.

07.10.2022 10:01

DA LI SE MOŽEMO KRSTITI U VREME POSTA? Evo kakav je stav crkve o ovoj velikoj nedoumici!
shutterstock.com

Srpska pravoslavna crkva obred krštenja navodi kao jedini način da se uđe u crkvu Hristovu i označava umiranje starog čoveka i novo rođenje u Hristu. Većina roditelja odlučuje se da decu krste kada proslavljaju i njihov prvi rođendan.

To se u današnje vreme obavlja najpre iz praktičnih razloga. Međutim, ukoliko rođendan padne u period posta, to roditelje stavlja u nedoumicu da li je u redu tada obaviti čin krštenja. Crkva upozorava da se poslednjih godina proširilo dosta sujeverja kada je u pitanju krštenje. Naime, sve je više onih koji veruju da deca treba da se krste kada napune tri godine, kao i da se krštenje obavlja neparnim godinama. 

Kada govorimo o Svetoj tajni krštenja, stav crkve je da se ono može obaviti bilo kad u toku godine, bez obzira na to da li je post ili nije. 

Krštenje može biti i za vreme posta, samo se sva hrana mora spremati posno. Krštenje se može obaviti bilo kada jer je u pitanju Sveta Tajna kojom se novokršteni uvodi u Crkvu Hristovu. Krštenje je uslov za spasenje. „Ako se ko ne rodi vodom i Duhom, ne može ući u Carstvo Nebesko“ Jovan 3, 5. Važno je dete krstiti što pre, ali i ispuniti Zakon Božiji koji nas obavezuje da decu vaspitavamo u veri. Krštenjem se automatski ne zadobija spasenje. Dete mora da uzrasta i napreduje u veri, a to je moguće samo ako se od malih nogu vaspitava u hrišćanskoj nauci. Roditelji i kumovi treba o tome da povedu računa. To je ono za šta se daleko više treba brinuti - kaže otac Saša, piše Svetosavlje.org.

shutterstock.com

Krštenje deteta je veliki dan za roditelje

Uloga kuma u krštenju veoma je kompleksna i puna odgovornosti. Crkva zahteva da kum bude kršteno lice pravoslavne vere iz više razloga. Pre svega njegova je dužnost da svoje kumče podiže i vaspitava u pravoslavnoj veri, što je vrlo teško za onoga koji sam nije pravoslavan.

Dakle, razlog kojim se Crkva rukovodi nije u tome da ona smatra da su hrišćani drugih konfesija toga nedostojni, već zbog toga što takav treba da novokrštenog vaspitava i podiže u pravoslavnoj veri, a to se od nepravoslavnog kuma ne može očekivati. A kum je po svom svojstvu i obavezi sa krštenja za svoje kumče duhovni roditelj.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)