Brak i veze

ZNATE LI ZAŠTO MLADE NA VENČANJIMA NOSE BELO? Ova simbolika će vas možda iznenaditi!

Venčanica je jedna od najbitnijih stvari svake devojke kada je u pitanju planiranje venčanja, a simbolika te svečane haljine datira jos iz 19. veka.

24.09.2022 17:01

ZNATE LI ZAŠTO MLADE NA VENČANJIMA NOSE BELO? Ova simbolika će vas možda iznenaditi!
shutterstock.com

Bela venčanica danas se smatra jednim od simbola venčanja. Iako su poslednjih godina popularne i haljine u nešto drugačijim nijansama, poput bež ili šampanj-boje, bela je ipak ostala neprikosnoveni izbor svih budućih mlada.

Boja venčane haljine nosila je i još nosi šarenoliku simbolku. Oduvek se verovalo da bela boja inače označava dobar izbor, dok, na primer, zelena nagoveštava život daleko od rodnog mesta, braon život van grada i tako dalje.

Ono što je, međutim, interesantno jeste da se široko rasprostranjeno shvatanje o beloj boji venčanice proširilo od druge polovine 19. veka.

shutterstock.com

Simbolika venčanice

 Istorijski gledano, prva koja je na velika vrata unela ovaj trend jeste britanska kraljica Viktorija. Ona je upravo belu venčanicu ponela na svom venčanju s princem Albertom 1840. godine. Mlada kraljica Viktorija je za tu priliku odabrala venčanicu od belog satena i tako je, kako se veruje, započeta tradicija koja je aktuelna i danas širom sveta. To je mnogima srušilo uverenja da se bela nosi kao odraz nevinosti i nežnosti, mada, nije pogrešno i ako se tako veruje. 

U savremeno doba kada majke čuvaju svoje venčanice kako bi ih jednog dana darivale ćerkama za njihovo venčanje, smatra se veoma emotivnim činom. Ipak, sam nastanak tog nasleđa ima korene u pukom siromaštvu. Kako mlade devojke nisu bile toliko bogate da bi sebi mogle da priušte skupocene venčanice, majke su svoje haljine pažljivo čuvale nakon venčanja, a beleženo je i da su ih, osim ćerkama, davale i svojim sestrama, pa i prijateljicama koje su se posle njih udavale. Tada je nastala jedna nova tradicija.

Svaka epoha imala je svoj stil venčanica. Kada pogledamo stare fotografije svojih baka, a potom i majki sa venčanja, možemo jasno uvideti raznolikost materijala i krojeva. 

U današnje vreme, koje donosi bezbroj novih mogućnosti, venčanice su dosta pristupačnije. Osim što se mogu iznajmljivati, umesto kupovati ili šiti, one se mogu prilagođavati svim ukusima. Bilo da želimo A kroj, sirena kroj, princeza kroj, ili da volimo kraće umesto dužiš, sve mogućnosti su nam na raspolaganju.

Poslednjih godina jedan trend je dosta primetan. Naime, mlade na venčanjima počele su da nose i elegantna bela odela. Pantalone prozirnih materijala, sakoi, pa čak i elegantni šortsevi jedno vreme doživeli su veliku popularnost. Ipak, čini se da romantičnu belu haljinu ništa neće skinuti sa trona. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)