Brak i veze

VAŽNIJA MI JE SUPRUGA OD DECE i nemam problem to da kažem! Burne reakcije nakon objave poznatog pisca, svi kažu samo jedno!

Autor Majk Beri, otac osmoro usvojene dece, smatra da je veoma važno posvećivati se partneru kako bi i deca imala pravu sliku o porodici.

29.08.2022 20:00

VAŽNIJA MI JE SUPRUGA OD DECE i nemam problem to da kažem! Burne reakcije nakon objave poznatog pisca, svi kažu samo jedno!
Foto: Shutterstock

Oni koji su postali roditelji znaju koliku su odgovornost dobili svojom novom ulogom u životu, ali isto tako i koliko im se on promenio iz korena. Iako bi se mnogi novopečeni roditelji složili sa konstatacijom da su dolaskom deteta u porodicu mnogo ispunjeniji, kao i da nikada ne bi vratili vreme unazad i odustali od potomstva, ono što svakako priznaju jeste da imaju mnogo manje vremena za sebe, ali i za partnera.

To je najbolje svojom objavom ilustrovao poznati pisac i bloger Majk Beri, otac osmoro usvojene dece, koji je objasnio da često zbog posla i svakodnevnih obaveza, pored mališana, njegova supruga i on nemaju vremena da se posvete jedno drugom. Kako je poznati spisatelj istakao, deca nikada ne uzimaju svo vreme koje imate, pa tako nijedan roditelj ne bi trebalo da dozvoli da sa njima provodi 24 sata. Prema njegovim rečima, važno je postaviti granice, što znači da supružnici pored dece moraju da imaju i svoje "mi".

Da bi njegov brak sa suprugom Kristin funkcionisao i održao se jakim, Beri se, kako tvrdi, pridržava nekih pravila, i to zajedno sa svojom partnerkom.

Zdrav brak je osnova kuće

Ono što porodicu drži na okupu i što čini njen temelj jesu partneri. Deca su sastavni i važan deo zajednice, ali ona ne drže tu, kako ju je Beri nazvao, „haotičnu strukturu“. Odgovornost i sve što ona sa sobom nosi jeste na roditeljima, dok deca svojim odrastanjem polako krče i biraju svoj put. 

Foto: Shutterstock

Zdrav brak je temelj kuće

Pre dece je postojalo „mi“

Sve trenutke kroz koje ste prošli sa svojim partnerom dok ste započinjali zajednički život, gledali ste kroz prizmu „mi“. Postojali ste samo vas dvoje, kao i aktivnosti i uspomene koje ste zajedno stvarali. Deca su došla kao kruna uspešnog i srećnog braka i ona su neraskidivi deo te karike, ali je brak svetinja i treba ga zaštititi i očuvati onako kako je bio na početku, navodi poznati autor. 

pexels.com

Deca slede primer roditelja u svemu

Nakon dece će opet postojati „mi“

Deca ne ostaju večno pored roditelja i svako gradi svoj dom u određenom periodu. Beri smatra da nakon što deca napuste „gnezdo" i počnu da stvaraju svoje porodice, odnos treba održati sa ženom onakvim kakav je bio na početku odnosa, a što je posebno važno, da bude jak i intiman.

- U periodu odrastanja dece bi trebalo da vam bude posebno prioritetan odnos sa partnerom, mada to nije lako postići - priznao je Beri. 

Deca se ugledaju na roditelje

Deca slede primer roditelja u ponašanju i ophođenju, pa će verovatno neke obrazce ponašanja pokupiti od vas. Zato je važno, nakon napornog dana, pobrinuti se za njihove potrebe ili im pužiti pomoć ako im treba, ali važnije od toga jeste da to činite pre svega sa suprugom. Deca treba da vide da između njihovih roditelja postoji ljubav i sklad.

Beri savetuje da je važno pronaći vreme za partnera, ne stideći se priznati da je ljubav prema osobi sa kojom delite život možda nekad i veća prema detetu.

Njegov tekst izazvao je salve komentara na mrežama na kojima je podeljen, a mnogi su ga čak i iskritikovali, navodeći da bi deca trebalo da budu uvek broj jedan.   

BONUS VIDEO: 

 

Komentari (0)