Odrasli

BOJA NOKTIJU MOŽE OTKRITI SVE O SKRIVENIM ZDRAVSTVENIM PROBLEMIMA: Obratite pažnju na ove promene(FOTO)

Zdravi nokti imaju ružičastu nijansu.

04.07.2023 14:01

BOJA NOKTIJU MOŽE OTKRITI SVE O SKRIVENIM ZDRAVSTVENIM PROBLEMIMA: Obratite pažnju na ove promene(FOTO)
shutterstock.com

Mnoge zdravstvene promene i oboljenja unutrašnjih organa mogu se videti na površini noktiju. Takođe, određen izgled noktiju može biti i pokazatelj loše ishrane, neuhranjenosti ili nekih bolesti digestivnog trakta. Zdravi nokti su obično glatki bez bilo kakvih izbočina, ne listaju se, ne pucaju lako, nemaju na sebi nikakve čudne promene, niti pojavu diskoloracije.

Zdravi nokti imaju ružičastu nijansu i ravnomerno su obojeni. Abnormalna boja varira zavisno od uzrka koji može biti problem koji utiče na nokte ili neke druge organe u telu.

Postoji nekoliko alarmantnih pokazatelja da nam je zdravlje narušeno, a na koje bismo morali da obratimo pažnju. Naime, zavisno od promene na vašim noktima, možda ćete morati da povedete više računa o nezi ili će biti potrebno da se konsultujete sa svojim izabranim lekarom piše Rider's Dajdžest.

Shutterstock

Obratite pažnju na boju nokta

Bledilo na noktima ukazuje na anemiju

Bledilo na noktima zapravo opisuje vrlo svetlu podlogu nokta, odnosno tkivo ispod. Ovakva promena može ukazivati na anemiju i smanjenje broja crvenih krvnih stanica, odnosno eritrocita zbog čega bismo trebali da proverimo krvnu sliku. Anemija je uzrokovana nedostatkom gvožđa u krvi i zato je važno promeniti ishranu i obogatiti je svežim povrćem, mahunarkama i crvenim mesom.

Sindrom zelenog nokta

Ono što je poznato kao "sindrom zelenog nokta" često je uzrokovano vrstom gljivične infekcije koja se naziva pseudomonas.

Požuteli nokti upozoravaju na infekciju

Nokti mogu postati smeđi od upotrebe nikotina, laka za nokte ili čak hemioterapije. Žuta boja se može javiti zbog infekcije ili reakcije na neki kozmetički proizvod koji koristite. Ako se javi reakcija na lak za nokte, najbolje bi bilo prestati s korišćenjem lakova na neko vreme i pustiti nokte da se odmore.

shutterstock.com

Bele linije ukazuju na bolest unutrašnjih organa

Crveni nokti ukazuju na povredu

Modrica zbog povrede može uticati na to da deo konta promeni boju te dobije ljubičastu nijansu. Crvene ili ljubičaste pruge takođe mogu biti posledica krvarenja (malo krvarenja koje se javlja ispod nokta).

Bele linije na kontima upozoravaju na bolesti unutrašnjih organa

Horizontalne bele linije preko cele širine nokta, a koje se pojavljuju na više prstiju, mogu ukazivati na manjak proteina i drugih nutrijenata, ali i bolesti bubrega te abnormalnosti na jetri. Primetite li ovakve promene dnevnu ishranu obogatite proteinskim namirnicama poput mesa i jaja, a ako stanje nokta nakon mesec dana ostane nepromenjeno, potražite pomoć.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)