Slatkiši

STARINSKI RECEPT ZA PUSLICE: Savršen slatkiš koji mogu da naprave i amateri u kuhinji!

Kolač koji obožavaju deca napravite na način kako su to radile naše bake.

20.04.2024 08:00

STARINSKI RECEPT ZA PUSLICE: Savršen slatkiš koji mogu da naprave i amateri u kuhinji!
Shutterstock

Puslice su starinski kolač koji su nekad pravile naše bake kad su želel da obraduju unuke nekom poslasticom. Pripremaju se od belanaca i šećera, zatim se zapeku čime dobiju hrskavu koricu. Ovaj vazdušasti kolač se prosto topi u ustima, a njegov ukus se dugo pamti. 

Mnogi ne znaju da je puslice je u 18. veku izmislio čuveni italijanski kuvar Gasparini, koji je svoje prve puslice napravio u malom švajcarskom mestu Meiringen. Ovaj slatkiš je vrlo brzo osvojio Evropu, a svako ga pravi na svoj način. Originalne italijanske puslice prave tako što se peni od belanaca dodaje vreo sirup od šećera kako bi bile mekše, dok Francuzi imaju svoje kombinacije i često ih pune ukusnim kremom.

Srećna republika vam poklanja starinski recept za puslice onako kako su ih pravile naše bake. 

Sastojci:

  • 4 belanceta
  • 1 šolja šećera
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica sirćeta ili limunovog soka

Priprema:

Zagrejte rernu na 120°C i obložite pleh papirom za pečenje. U dubljoj posudi umutite belanca dok ne počnu da postaju čvrsta. Dodajte prstohvat soli, sirće ili limunov sok, pa nastavite sa mućenjem dok belanca ne postanu čvrsta i sjajna. Tokom mućenja postepeno dodajte šećer, kašiku po kašiku, s tim da se sledeća kašika ne dodaje sve dok se kristali šećera u potpunosti ne istope. Na kraju dodajte ekstrakt vanile i mutite sve dok smesa ne postane čvrsta i sjajna. Sipajte je u špric za poslastice ili koristite kašiku da napravite male krugove na plehu, ostavljajući razmak između svake puslice. Ubacite u rernu i pecite 30 minuta uz malo odškrinuta vrata. Porenta je da se puslice osuše od temperature i da zadrže svoju snežno belu boju. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)