Jela bez mesa

ZNATE LI ŠTA JE FOKAČA: Jednom kada je probate, hleb više nećete okusiti!

Originalni italijanski recept će vas oduševiti.

15.06.2024 08:00

ZNATE LI ŠTA JE FOKAČA: Jednom kada je probate, hleb više nećete okusiti!
Prntscrn/YouTube

Fokača je jedan od najpoznatijih i najomiljenijih italijanskih hlebova. Potiče iz Ligurije, ali je danas popularna širom sveta zbog svoje jednostavne pripreme i neodoljivog ukusa. Ovaj hleb je karakterističan po svojoj hrskavoj kori i mekanom, vazdušastom unutrašnjem delu. Fokača se može konzumirati sama, kao prilog uz obrok, ili kao osnova za sendviče.

Njena jednostavnost omogućava i brojne varijacije, pa možete dodavati različite začine, povrće ili sireve prema svom ukusu. Pripremite se da uživate u mirisu sveže pečenog hleba koji će ispuniti vašu kuhinju i oduševiti vaša čula.

Sastojci:

  • 500 g brašna 
  • 7 g suvog kvasca ili 25 g svežeg kvasca
  • 300 ml mlake vode
  • 10 g soli
  • kašičica šećera
  • 4 kašike maslinovog ulja (plus još za prelivanje)
  • krupna morska so za posipanje
  • sveži ruzmarin ili drugi začini po želji (timijan, bosiljak, čeri paradajz, masline, itd.)

Priprema:

Ako koristite svež kvasac, rastopite ga u malo mlake vode sa šećerom i ostavite ga da stoji oko 10 minuta dok se ne zapeni. Ako koristite suvi kvasac, jednostavno ga pomešajte sa brašnom i šećerom.

U velikoj posudi, pomešajte brašno i so. Napravite udubljenje u sredini i sipajte aktivirani kvasac (ili mešavinu brašna i suvog kvasca). Postepeno dodajte mlaku vodu i maslinovo ulje dok mešate. Mešajte dok testo ne počne da se formira. Prebacite testo na blago pobrašnjenu površinu i mesite ga oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.

Oblikujte testo u kuglu i stavite ga u blago nauljenu posudu. Pokrijte posudu kuhinjskom krpom ili prozirnom folijom i ostavite na toplom mestu da se udvostruči u veličini, otprilike 1-2 sata.

Kada testo naraste, prebacite ga na blago nauljenu tepsiju i rukama ga rastanjite u pravougaonik ili krug debljine oko 1-2 cm. Prstima napravite udubljenja po površini testa. Pokrijte testo ponovo i ostavite ga da odstoji još 20-30 minuta.

Pre nego što stavite fokaču u rernu, prelijte je maslinovim uljem, pospite krupnom morskom solju i svežim ruzmarinom (ili drugim začinima i dodacima po želji). Pecite fokaču u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 20-25 minuta ili dok ne postane zlatno smeđa i hrskava.

Nakon pečenja, izvadite fokaču iz rerne i ostavite je da se malo ohladi pre sečenja i posluživanja.

Fokača je odlična sama po sebi, ali je takođe ukusna kada se servira uz različite umake, sireve ili kao prilog uz supu ili salatu.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)