Proja sa sirom je izdašno jelo koje brzo i jednostavno priprema. Može da se pravi za doručak ili večeru, a često je na meniju kao predjelo za porodična slavlja.
Toliko je laka za pripremu da uspeva bukvalno svima, čak i početnicima u kuhinji. Svaka domaćica ima svoj recept za koji tvrdi da je najbolji ili neku caku koju koristi da bi bila što vazdušastija.
Srećna republika vam donosi recept baš za jednu takvu proju koja će vas zasigurno oboriti s nogu, a baš tako su je spremale, ili je još spremaju, naše bake. Dobiće ukusnu proju koja će biti izdašna, meka i vazdušasta.
Sastojci:
- 12 supenih kasika projinog brašna
- 4 supene kasike belog brašna
- 3 jajeta
- 2dl gustog jogurta
- 2 dl kisele vode
- 250 g belog sira
- 1dl ulja
- 1 kesica praška za pecivo
Priprema:
Sve sastojke (brašno, jaja, jogurt, kiselu vodu, sir, ulje i prašak za pecivo) sjedinite i umešajte u jednu posudu, a zatim smesu sipajte u pleh ili kalup za mafine (po želji). Prethodno tu posudu obavezno nauljite ili podmažite margarinom.
Dok pripremate proju dobro zagrejte rernu, a zatim proju pecite najpre 30 minuta na nižoj temperaturu (200 stepeni), a poslednjih desetak minuta smanjite temperaturu na na 180.
Proju isecite na komade, ukoliko ste je pekli u plehu, i poslužite je sa jogurtom ili kiselim mlekom.
Komentari (0)