Proja ili kod nas poznatija kao projara sa sirom je jedno od najpopularnijih jela na balkanskim prostorima. Domaćice je rado spremaju za doručak ili večeru.
Projara je sočna, ne gubi na kvalitetu čak i kad stoji, a ukoliko umesto sode bikarbone upotrebite prašak za pecivo zadržaće i svoju zlatnožutu boju. Iskusne domaćice imaju i jednu tajnu kako da bude još sočnija i mekša, a da se komadići sira ne istope. Važno je da sir ne ustnite previše; najbolje je da ga isečete na sitne kockice kako se ne bi istopio u testu tokom pečenja.
Srećna republika vam poklanja recept za proju sa sirom na čaše. Na ovaj način ćete tačno i bez greške znati koliko sastojaka vam je potrebno za najukusniju proju meku kao duša.
Sastojci:
- 2 čaše kukuruznog brašna
- 1 čaša belog brašna
- 1/2 čaše ulja
- 1 čaša kisele vode
- 1 čaša kiselog mleka ili jogurta
- 3 jajeta
- 500 gr punomasnog sira
- 1 prašak za pecivo
- malo soli
Priprema:
Dobru umutite jaja viljuškom ili mikserom, dodajte kiselo mleko ili jogurt, ulje, kiselu vodu, a potom kukuruzno i obično brašno u koje ste umešali prašak za pecivo. Sir isecite na sitne kockice i ubacite u testo. Varjačom sve pažljivo izmešajte, posolite ukoliko je potrebno i sipajte u podmazan pleh. Pecite na 220 stepeni dok ne porumeni. Čačkalicom proverite da li je i unutrašnjost pečena. Kada ubodete čačkalicu ako ostane suva bez ostataka testa znači da je proja gotova. Ostavite da se ohladi, isecite i poslužite u šolju jogurta ili kiselog mleka.
Komentari (0)