Ne treba trošiti reči na to koliko je paradajz koristan, a malo ljudi zna da je to povrće u kuvanoj varijanti još zdravije od onog svežeg. Podaci sakupljeni u šest odvojenih studija pokazuju da ako svakog dana popijete jednu čašu soka od paradajza, već posle šest nedelja možete da smanjite nivo lošeg, a povećate količinu dobrog holesterola.
Takođe, utvrđeno je da sok od paradajza efikasno oporavlja mišiće posle vežbanja i vraća energiju.
Zašto je kuvani paradajz zdraviji od svežeg?
Ključ leži u antioksidansu likopenu koji telu pomaže u borbi protiv slobodnih radikala - hemikalija koje napadaju i oštećuju ćelije u telu. Likopen je još efikasniji kada se paradajz skuva, jer toplota uništava guste zidove ćelija u paradajzu i likopen se brže širi telom.
- To znači da paradajz sos od svežeg ili konzerviranog paradajza, pa čak i kečap, obezbeđuju više likopena od svežeg paradajza - izjavio je doktor Majkl Mozli.
Takođe, ako kuvate paradajz preporučuje se da dodate i malo maslinovog ulja jer će tako telo apsorbovati više likopena.
Već duže vreme se likopen dovodi u vezu sa prevencijom raka prostate i brojna istraživanja pokazuju da je procenat obolelih od te vrste kancera najmanji među ljudima koji redovno jedu svež ili kuvani paradajz.
- Likopen može da spreči inicijalno oštećenje DNK, koje dovodi do pojave kancera i smanjuje napor koji telo treba da podnese - navode stručnjaci.
Smanjuje rizik od raka
Postoje podaci i da je likopen koristan u smanjenju rizika od raka dojke. Sjajan je i za oporavak kože, čak i posle opekotina od sunčanja.
Kako navodi Ričard van Brimen, optimalna dnevna količina likopena je oko 30 miligrama. Salata od svežeg paradajza će vam obezbediti samo 5 do 10 miligrama, dok 100 grama kuvanog sosa sadrži oko 50 miligrama likopena.
Što je najvažnije, Brimen napominje da ne možete da preterate sa likopenom, prenosi bbc.co.uk.
Komentari (0)