Odrasli

AKO OVA 3 SLOVA VIDITE NA KONZERVI TUNJEVINE, NIKAKO JE NE KUPUJTE! Evo šta može da uradi vašem telu i za koga je POGUBNA!

Najbolji savet je da pre kupovine pažljivo pročitate etikete svih proizvoda.

07.10.2024 12:45

AKO OVA 3 SLOVA VIDITE NA KONZERVI TUNJEVINE, NIKAKO JE NE KUPUJTE! Evo šta može da uradi vašem telu i za koga je POGUBNA!
Shutterstock

Riba iz konzerve je savršen izbor za povremene promene jelovnika, ali ovde morate da budete oprezni, i stručnjaci napominju da obavezno proveravate šta piše na etiketi. I ukoliko vidite tri slova BPA, nikako ne kupujte tu ribu.

Tunjevina je veoma zdrava i predstavlja omiljeni izbor mnogih za sve obroke tokom dana. Međutim, treba imati u vidu da sve vrste ribe, pa i tunjevina, u sebi sadrže malu količinu žive.Ilustracije radi, samo jedna konzerva tunjevine u sebi sadrži 18,11 mikrograma žive, dok ista količina Albakor tunjevine sadrži 49,53 mikrograma žive.

Dobra vest je da su šanse za trovanje skoro nepostojeće, jer biste morali da pojedete ogromne količine tunjevine da biste sebi ugrozili zdravlje.

Živa je jedan od najzastupljenijih toksina u ribljim produktima i izuzetno je štetna za sve, pogotovo za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i decu. Dozvoljen maksimalni unos žive je 1,6 mikrograma po kilogramu telesne mase i to nedeljno!

Shutterstock

BPA na etiketi je znak da to pakovanje ribe izbegavate

Takođe, kada se radi o konzerviranoj tunjevini, veoma je važno da obratite pažnju šta piše na etiketi.

Dženifer Fiske, dijetetičarka iz Dalasa, objasnila je kakvu konzervu ribe nikada ne treba da kupite. Ona je savetovala da potražite pakovanja na kojima je jasno naznačeno da ne sadrže "BPA".

- Supstanca bisfenol A (BPA) vezuje se za masti, pa tražite tunjevinu ili sardine na kojima piše da ne sadrže tu hemikaliju. Ako imate mogućnost, kupujte ribu u tegli, a ne konzervi - objasnila je Fiskeova. 

Inače, zapamtite i podatak da od svih konzerviranih namirnica, tunjevina ima najveći procenat BPA!

Bisfenol A je supstanca o kojoj se mnogo priča poslednjih dvadesetak godina. Uneta u prekomernim količinama može da poremeti balans hormona zbog čega je u nekim proizvodima, kao što su flašice za bebe, zabranjena, prenosi thehealthy.com.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)