Odrasli

ZAŠTO UJUTRU NIKAKO NE SMETE DA JEDETE BANANE? Lekar upozorava na ogromnu grešku koju svi prave!

Omiljeno voće mnogih ima i svoje loše strane.

03.10.2024 11:38

ZAŠTO UJUTRU NIKAKO NE SMETE DA JEDETE BANANE? Lekar upozorava na ogromnu grešku koju svi prave!
Schutterstock

Banane su zdrave, prepune su minerala, a naročito kalijuma, i za mnoge su omiljena jutarnja poslastica. Međutim, lekari upozoravaju da nikako ne smete da jedete za doručak jer povećavaju nivo kiseline i šećera u organizmu.

Decenijama slušamo da je doručak najvažniji obrok u danu, i kada birate voće koje ćete pojesti, banana se nameće kao sasvim logičan izbor, međutim, doktor Deril Džofre navodi da bi to bila velika greška.

Bez obzira što su banane pune kalijuma i vitamina B6, kao i da ne sadrže holesterol i so, one ipak imaju i svoje negativne strane.

Pixabay.com

Zašto banane ne smete da jedete ujutru

 

- Ako pojedete samo banane ujutru, ubrzo ćete shvatiti da to nije bio najbolji izbor. Banane su srednje kisele i sadrže 25 odsto šećera. One će vam dati trenutni pozitivni efekat, ali ubrzo ćete se osećati umorno i gladno. Ključno je da u svojoj ishrani obavezno imate voće i povrće, ali to ne znači i da je banana automatski prvi izbor - objašnjava Džofri i dodaje:

- Ako banane ne kombinujete sa zdravim mastima, njihove koristi se gube, a nivoi kiseline i šećera skaču. Da biste sačuvali balans kiseline i smanjili skok šećera, najbolje je da banane konzumirate sa zdravim mastima ili da iskoristite razne začine. Kada neutrališete loš uticaj kiseline, onda možete u potpunosti da uživate u ključnim prednostima banana, kalijumu, vlaknima i magnezijumu, i to bez naglih skokova šećera u krvi, prenosi Mirror.

BONUS VIDEO:  

 

Komentari (0)