Odrasli

OPASNIJI OD GAZIRANIH PIĆA I BRZE HRANE, KO NIKAKO NE SME DA JEDE KROMPIR! Ove grupe ljudi su najugroženije

Namirnica koja ponekad može da izazove velike probleme.

22.09.2024 11:02

OPASNIJI OD GAZIRANIH PIĆA I BRZE HRANE, KO NIKAKO NE SME DA JEDE KROMPIR! Ove grupe  ljudi su najugroženije
Shutterstock

Kuvan, pržen, baren, mek, tvrd, s korom ili bez nje, krompir je sigurno namirnica broj jedan u Srbiji, ali i ostatku sveta. Međutim, i sa njim treba biti oprezan jer krompir zbog velikog glikemijskog indeksa može da bude opasan, naročito za dijabetičare i ljude sa kardiovaskularnim bolestima.

Problem sa krompirom je što on sadrži veliku količinu ugljenih hidrata koje telo brzo vari, što dovodi do porasta nivoa šećera i insulina u organizmu, posle čega sledi nagli pad (to stručnjaci nazivaju visokim glikejmijskim indeksom.

Naučnici navode da jedna šolja krompira ima isti efekat na šećer u krvi kao konzerva gaziranog pića ili porcija brze hrane.

Ovaj rolekoster efekat dovodi do toga da ljudi ponovo osećaju glad i to može da dovede do prejedanja, navodi hsph.harvard.edu.

shutterstock.com

Krompir ima visok glikemijski indeks

 

Krompir, u zavisnosti od načina pripreme (najgori je prženi), može da izazove razne tegobe - nadimanje, zatvor, povišene vrednosti šećera u krvi.

Ko ne sme da jede krompir?

- Pošto krompir ima visok glikemijski indeks - više od 70 jedinica, onda se definitivno ne preporučuje osobama koje imaju problema sa metabolizmom ugljenih hidrata, pate od metaboličkog sindroma ili imaju  dijabetes melitus. Kod ovih osoba može da izazove alergijsku reakciju - navodi nutricionistkinja Robin Miler.

Ona dodaje da, ipak, sve zavisi od mikrobiote creva. Ukoliko osoba ima zdravu crevnu floru, a nema problema sa metabolizmom ugljenih hidrata i nije primetila da ima reakciju na ovu namirnicu, čak iako  boluje od nekog metaboličkog oboljenja, krompir je za nju onda bezbedan. 

Takođe, grupa istraživača iz Bostona je utvrdila da je dugotrajni unos pečenog, kuvanog ili pire krompira značajno povezan sa povećanim rizikom od visokog pritiska, naročito kod žena.

Na duge staze, krompir može da poveća rizik od gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Naravno, to se odnosi samo na slučajeve preteranog konzumiranja krompira.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)