Odrasli

NAPITAK KOJI SU SVI ZABORAVILI ČISTI CREVA KO USISIVAČ I JAČA IMUNITET: Vitaminska bomba koja poboljšava probavu

Kada ovo pročitate trk u prodavnicu i kupite jedno kiselo mleko koje će vašem telu danas zasigurno doneti najviše benefita.

10.10.2024 09:40

NAPITAK KOJI SU SVI ZABORAVILI ČISTI CREVA KO USISIVAČ I JAČA IMUNITET: Vitaminska bomba koja poboljšava probavu
Schutterstock

U gomili raznih mlečnih proizvoda, kiselo mleko je skoro zaboravljeno, a to je velika greška jer ono je univerzalni čistač creva. Prepuno je minerala i vitamina, a sadrži minimalnu količinu kalorija.

Kiselo mleko je tradicionalni mlečni proizvod koji je zanemaren u odnosu na popularnije alternative poput kefira ili grčkog jogurta, ali nudi izuzetne koristi za zdravlje.

Proizvedeno od nepasterizovanog mleka putem procesa mlečne fermentacije, kiselo mleko je puno vrednih sastojaka, uključujući mlečnu kiselinu, sirćetnu kiselinu, etil alkohol i ugljen-dioksid, što mu daje karakterističan kiselkasti ukus.

Hranljive vrednosti i niski glikemijski indeks

Uključivanjem kiselog mleka u ishranu, unosite važne nutrijente poput magnezijuma, kalijuma, kalcijuma, vitamina B, vitamina A, vitamina D i vitamina K. Sa samo 50 kcal na 100g proizvoda, kiselo mleko je niskokalorično i ima nizak glikemijski indeks, što ga čini odličnim izborom za raznovrsnu ishranu.

Reguliše probavu i jača imunitet

Jedna od ključnih prednosti kiselog mleka je njegova uloga kao prirodnog probiotika. Probiotičke bakterije mlečne kiseline koje se nalaze u kiselom mleku igraju ključnu ulogu u održavanju zdrave crevne mikroflore, podržavajući procese varenja i regeneraciju gastrointestinalnog epitela.

Olga Kriger / Alamy / Alamy / Profimedia

Kiselo mleko je prava vitaminska bomba

Osim toga, konzumiranje kiselog mleka može značajno da ojača imuni sistem.

Varenje i mršavljenje

Stručnjaci ističu da kiselo mleko deluje poput "usisivača" u crevima, poboljšavajući lučenje probavnih sokova i smanjujući rizik od zatvora. Takođe, konzumiranje kiselog mleka može unaprediti proces sagorevanja masti, što ga čini korisnim dodatkom ishrani osobama koje žele da izgube višak kilograma.

Iako nema posebnih kontraindikacija za konzumiranje kiselog mleka, važno je imati na umu da se ne preporučuje deci mlađoj od 10 meseci. Osobe sa intolerancijom na laktozu mogu konzumirati kiselo mleko bez problema, jer fermentisani mlečni proizvodi ne sadrže ovaj šećer. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)