Odrasli

PRVI SIMPTOM RAKA JAJNIKA! Nema žene koja bi pomislila da ovaj znak govori o opakoj bolesti, a priča jedne Britanke će vas naježiti!

Linzi Mekdonald nije ni pomislila da pati od izuzetno teške bolesti nakon što je u trudnoći osetila slabost.

07.10.2024 14:31

PRVI SIMPTOM RAKA JAJNIKA! Nema žene koja bi pomislila da ovaj znak govori o opakoj bolesti, a priča jedne Britanke će vas naježiti!
Schutterstock

Britanka Linzi Mekdonald je bila presrećna kada je prvi put zatrudnela sa 35 godina. Međutim, iako bi to trebalo da bude najlepši period za svaku ženu, u njenom slučaju to nije bilo tako. Naime, ubrzo je tokom trudnoće počela da oseća prvi simptom opake bolesti, iako joj nije padalo napamet da on ukazuje baš na rak jajnika. A onda je, budući da joj se stanje pogoršavalo iz dana u dan, a u sebi je nosila novi život, odlučila da ode u bolnicu na detalje analize. 

Lekari, međutim, nisu uočili ništa osim preeklampsije, to jest visokog krvnog pritiska, ne sluteći da je upravo taj simptom nastao jer se u Linzinom telu razvijao opasni tumor dug čak 14 cm. Rastao je na jajniku mlade mame i svakim danom joj je otežavao stanje. Lekari su zbog visokog pritiska odlučili da buduću mamu pošalju na hitan carski rez u 40. nedelji, a ne da je porađaju prirodnim putem, i tada su imali šta da vide.  

Tokom operacije, hirurzi su bili zapanjeni kada su otkrili džinovski tumor veličine grejpfruta koji se nalazio na ženinom desnom jajniku.

- Slavila sam rođenje našeg prvog deteta, a doktori su, s druge strane, raspravljali o velikoj masi koja je rasla na mom jajniku - prisetila se Linzi.

Ispostavilo se da ju je hitan carski rez spasao.

- Da moj sin tog dana nije rođen hitnim carskim rezom, tumor bi nastavio da raste - navela je ona.

Dr Huda Safa, akušer i ginekolog bolnice Mater, otkrila je kod Linzi tumor koji se inače javlja samo u manje od 1 odsto svih slučajeva raka jajnika.

Simptomi raka jajnika

Bolest je obično praćena simptomima poput bola i nadutosti u stomaku, abnormalnih menstrualnih ciklusa, vaginalnog krvarenja, učestalog i hitnog mokrenja, duboke venske tromboze.

Shutterstock

Bol u stomaku je jedan od simptoma raka jajnika

Nekoliko minuta nakon što je rodila sina, Linzi je morala da donese odluku koja će joj promeniti život. Trebalo je da odluči da li će dati odobrenje lekarima da joj uklone jajnik, jajovod zajedno s tumorom.

- Jednostavno nisam mogla da donesem odluku, ali moj muž Metju me je nazvao i rekao mi da sam mu previše važna. Sve što sam želela je da imam još jednu bebu i nisam znala da li bi to bilo moguće da imam samo jedan jajnik, ali on me je podržao i ulio mi nadu da će sve biti u redu - ispričala je ona, prenosi Daily Mail.

Kada se oporavila, par je nastavio da pokušava da ima još jedno dete, ali bilo je teško. Imala je četiri pobačaja, ali nisu odustali.

Nova šansa 

Linzi je na kraju zatrudnela prirodnim putem krajem 2023. i rodila drugog dečaka u junu 2024. godine.

- Tako smo srećni što smo održali trudnoću sa drugim detetom, i tako smo zahvalni što imamo našu malu porodicu. Držim svoje momke u naručju i jednostavno ne mogu da verujem, moji snovi su se ostvarili. Tako sam ponosna na svoje telo nakon teškog vremena. Sada imamo još jedno malo čudo koje smo napravili sa jednim jajnikom - rekla je ona kroz suze.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)