Odrasli

5 STVARI KOJE UNIŠTAVAJU JETRU VIŠE OD ALKOHOLA: Svi ovo rade, a ne znaju koliko je opasno po zdravlje!

Jedan od najvažnijih organa mora da se zaštiti po svaku cenu.

10.10.2024 12:15

5 STVARI KOJE UNIŠTAVAJU JETRU VIŠE OD ALKOHOLA: Svi ovo rade, a ne znaju koliko je opasno po zdravlje!
Schutterstock

Kada se pomene oštećenje jetre svi prvo pomisle na alkohol. Međutim, to je samo jedan od uzroka. Ogroman faktor rizika za tu prorodnu laboratoriju u našem organizmu jesu brojne loše navike - od gojaznosti i konzumiranja previše šećera, do problema prouzrokovanih prevelikim količinama vitamina A.

Jetra je vitalni organ koji obavlja više od500 telesnih funkcija, uključujući filtriranje krvi i detoksikaciju tela.

Stručnjaci izdvajaju pet loših stvari koje je bukvalno uništavaju. 

Štetnost prekomerne konzumacije šećera

Previše šećera može dovesti do nakupljanja masti u jetri, što može uzrokovati bolest jetre. Istraživanja pokazuju da šećer može biti štetan za jetru čak i ako nemate višak kilograma.

Višak kilograma i masna jetra

Gojaznost, posebno kod osoba srednjih godina ili pacijenata s dijabetesom, može dovesti do nakupljanja dodatne masti u jetri, što može dovesti do ciroze jetre.

Schutterstock

Jetra se nalazi s desne strane tela i nije neuobičajeno da nas nekada "probode" 

Problemi sa vitaminom A

Iako je vitamin A neophodan za telo, uzimanje prevelikih doza putem suplemenata može izazvati probleme s jetrom. Stručnjaci preporučuju unošenje vitamina A kroz konzumaciju svežeg voća i povrća.

Štetnost paracetamola

Prekomerna upotreba paracetamola može nepovoljno da utiče na jetru. Važno je da pažljivo pratite uputstva za doziranje kako bi se izbegle potencijalne štetne posledice.

Opasne trans-masti

Unos trans-masti treba svesti na minimum, budući da povećavaju nivoe "lošeg" holesterola i stvaraju rizik od koronarne bolesti srca. Ishrana bogata trans-mastima može biti štetna po zdravlje jetre.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)