Đuveč je staro vojvođansko jelo koje može da se pravi s mesom, ali i bez njega. Dozvoljena je kombinacija raznih namirnica, po volji i ukusu. Brzo i lako se pravi, a izuzetno je jeftino i brzo se priprema.
Đuveč je nekad bio redovno jelo na našim trpezama, ali je vremenom polako nestajalo. Srećna republika vam donosi đuveč po receptu naših baka koje su umele da iskombinuju namirnice na neverovatan i, pre svega, ukusan način.
Sastojci:
- 700 g krompira
- 100-150 g pirinča
- 3 paradajza
- 3 paprike
- 100 g šargarepe
- glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- supena kašika seckanog peršunovog lista
- kašičica soli
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- kašičica bibera
- 1/2 dl ulja
- kocka od povrća
- 6-7 dl voda
Priprema:
Prodinstajte crni i beli luk, dodajte očišćeno povrće i opran pirinač, kocku od povrća, začine i naliti vodom. Dinstajte na tihoj vatri 10 minuta dok povrće ne omekša i dok pirinač ne upije deo tečnosti. Sipajte smesu u vatrostalnu posudu i ubacite u rernu da se zapeče. Peći oko 10 minuta na 180 stepeni dok gornji sloj ne postane hrskav. Ukoliko pravite varijantu sa mesom, izdinstajte ga na ulju i luku, a u rerni pecite dok meso u potpunosti ne omekša. Da biste izbeglii da đuveč zagori, prekrijte ga aluminijumskom folijom koju ćete skloniti 10 minuta pred kraj da bi se đuveč zapekao i dobio hrskavu gornju koricu. Pospite seckanim peršunom i poslužite.
Prijatno!
Komentari (0)