Đuveč je starinsko jelo koje su nekad pravile naše bake i mame. Redovno je bilo na trpezi, a zbog obilja povrća važi za zdraviju vrstu hrane. Može da se pravi na najrazličitije načine - i bez mesa, ali i sa piletinom, odnosno sa svinjetinom.
Veruje se da su đuveč na balkanske prostore doneli Turci, a postao je popularan jer je vrlo jeftin i lagan za pripremu. Od povrća možete da stavite sve što imate u kući - od šargarepe i paprike do tikvica ili patlidžana, sve zavisi ko šta voli.
Mnoge domaćice u đuveč stavljaju i sok od paradajza koji ovo jelo čini sočnijim i daje mu poseban šmek. Kombinacija namirnica koje ćete staviti u đuveč je praktično neograničena. Da ne bi gubile vreme na čišćenje i seckanje povrća većina domaćica danas kupuje smrznutu mešavinu povrća za đuveč.
Srećna republika vam poklanja recept za đuveč sa pilećim mesom posle koga ćete olizati prste.
Sastojci:
- 600 g pilećeg mesa
- 500 g smrznute, gotove mešavine povrća
- 200 g krompira
- 1 glavica crnog luka
- 200 g pirinča
- 2 čaše vode
- malo ulja
- so i začini
Priprema:
U dubljoj posudi na ulju izdinstajte luk i kad postane staklast dodajte na kocke isečenu piletinu. Dinstajte dok piletina ne porumeni, potom dodajte mešavinu smrznutog povća i na kocke isečen krompir. Sipajte pirinač, dodajte so, začine i sve malo još propržite. Smesu prebacite u posudu za pečenje, nalijte vode i u ubacite u zagrejanu rernu da se zapeče. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 45 do 60 minuta. Vodite računa da se pirinač ne raspadne, ali i da ne bude suv. Čak i ako nije upio saft, ne brinite - pirinač će pokupiti sav višak vode dok se đuveč bude hladio.
Komentari (0)