Langoš je tradicionalni mađarski specijalitet od testa sličan našim mekikama, ali veći. U zavisnosti od fila može biti sladak ili slan, a najčešće se priprema za doračak ili večeru.
Kako ističu poznavaoci mađarske kuhinje, langoš je zapravo nemački specijalitet koji su preuzeli Mađari i popularan je i u Vojvodini. Originalni langoš mora da ima neutralni ukus da bi mogao da se jede i kao slan i kao sladak, pa se u njega na stavlja veoma malo soli. Iskusne vojvođanske domaćice otkrivaju da je tajna dobrog langoša da se testo premesi triput i da uvek bude sveže.
Srećna republika vam poklanja recept za mađarski specijalitet, a čime ćete ga filovati zavisi od ličnog ukusa.
Sastojci:
Testo:
Fil:
Kao fil može da se koristi kajmak, ali i pavlaka uz dodatke pršute i kačkavalja, dok za slatku varijentu mogu da posluže eurokrem ili džem. Largoš se može i samo jednostavno posuti šećerom.
Priprema:
U malo toplog mleka izmrvite kvasac, pa dodajte šećer i ostavite dok ne nadođe. U prosejano brašno sipajte so, razmućeno jaje, kvasac, mlako mleko i vodu i umesiti testo dok ne postane glatko. Ostavite da odstoji na toplom sat vremena, pa ga premesite. Postupak ponovite još dvaput. Na taj način će testo biti vazdušastije. U dublju posudu sipajte ulje i sačekajte da se dobro ugreje. Testo razvucite prstima i oprezno ga spustite u vrelo ulje. Čim dobije zlatnu boju izvadite ga na papirni ubrus da se ocedi od viška ulja. Na isti način pecite i ostatak testa. Filujte po želji i ukusu.
Prijatno!
Komentari (0)