Jela sa mesom

DA LI ZNATE ŠTA JE LANGOŠ:? Čuveni mađarski specijalitet, ukusniji od mekika, može biti i slan ili sladak!

Ovaj specijalitet će vas sigurno osvojiti već na prvi zalogaj.

26.06.2023 08:01

DA LI ZNATE ŠTA JE LANGOŠ:? Čuveni mađarski specijalitet, ukusniji od mekika, može biti i slan ili sladak!
Shutterstock

Langoš je tradicionalni mađarski specijalitet od testa sličan našim mekikama, ali veći. U zavisnosti od fila može biti sladak ili slan, a najčešće se priprema za doračak ili večeru. 

Kako ističu poznavaoci mađarske kuhinje, langoš je zapravo nemački specijalitet koji su preuzeli Mađari i popularan je i u Vojvodini. Originalni langoš mora da ima neutralni ukus da bi mogao da se jede i kao slan i kao sladak, pa se u njega na stavlja veoma malo soli. Iskusne vojvođanske domaćice otkrivaju da je tajna dobrog langoša da se testo premesi triput i da uvek bude sveže.

Srećna republika vam poklanja recept za mađarski specijalitet, a čime ćete ga filovati zavisi od ličnog ukusa.

Sastojci:

Testo:

  • 600 g glatkog brašna
  • 2 dl mleka
  • 2,5 dl vode
  • 40 g kvasca
  • 1 jaje
  • 1/2 l ulja
  • malo soli i šećera 

Fil:

Kao fil može da se koristi kajmak, ali i pavlaka uz dodatke pršute i kačkavalja, dok za slatku varijentu mogu da posluže eurokrem ili džem. Largoš se može i samo jednostavno posuti šećerom. 

Priprema:

U malo toplog mleka izmrvite kvasac, pa dodajte šećer i ostavite dok ne nadođe. U prosejano brašno sipajte so, razmućeno jaje, kvasac, mlako mleko i vodu i umesiti testo dok ne postane glatko. Ostavite da odstoji na toplom sat vremena, pa ga premesite. Postupak ponovite još dvaput. Na taj način će testo biti vazdušastije. U dublju posudu sipajte ulje i sačekajte da se dobro ugreje. Testo razvucite prstima i oprezno ga spustite u vrelo ulje. Čim dobije zlatnu boju izvadite ga na papirni ubrus da se ocedi od viška ulja. Na isti način pecite i ostatak testa. Filujte po želji i ukusu.

Prijatno! 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)