Turske pide su jelo koje često možemo videti i u domaćim pekarama, međutim, malo ko zna o kakvom je specijalitetu reč. Ti čamčići od testa mogu se napraviti na različite načine. Osnova za testo je kod svih ista, ali sa nadevima možemo eksperimentisati po sopstvenom ukusu.
Srećna Republika donosi vam recept za turski pide sa jajima i sitnim sirom.
Sastojci:
Za testo:
- 1 dl vode
- 1 dl mleka
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika suvog kvasca
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- 2 kašike ulja
- 400 g brašna
Za punjenje:
- 150 g sitnog sira
- 100 g rendanog kačkavalja
- 2 kašike kisele pavlake
- kašičica suvog peršuna
- 2 prstohvata tucane paprike
- 3 jajeta
Priprema:
U mlako mleko i mlaku vodu staviti kašičicu šećera i kašiku suvog kvasca. Ostaviti 5 minuta, pa dodati jaje, 2 kašike ulja, kašičicu soli i 400 g brašna. Zamesiti testo, izraditi ga i ostaviti da nadolazi. Za to vreme napraviti punjenje. U posudi izmešati sitan sir, rendani kačkavalj, peršun i kiselu pavlaku.
Nadošlo testo izraditi i podeliti na 3 dela. Svaki deo razvaljati u elipsast oblik. Na testo staviti 1/3 fila od sira i posuti tucanom paprikom. Na oba kraja razvijenog testa spojiti prstima ivice, da dobijemo oblik čamčića, a zatim staviti na pleh prethodno obložen papirom. Tako uraditi sa svim delovima testa. Posuti tucanom paprikom i ostaviti da stoji 10 minuta. Na svaku pidu staviti po jaje i peći na 180 stepeni oko 25 minuta. Pre pečenja pide premazati kašikom vode i kašikom ulja i peći.
Možda vas zanima…
Uživajte!
Komentari (0)