Jela bez mesa

DA LI STE PROBALI PIDE, UKUSNO TURSKO JELO KOJE ĆE VAS RASPAMETITI? Ovaj specijalitet od testa već je osvojio Evropu!

Sočni čamčići mame i izgledom i ukusom već na prvi zalogaj.

18.06.2023 08:01

DA LI STE PROBALI PIDE, UKUSNO TURSKO JELO KOJE ĆE VAS RASPAMETITI? Ovaj specijalitet od testa već je osvojio Evropu!
shutterstock.com

Turske pide su jelo koje često možemo videti i u domaćim pekarama, međutim, malo ko zna o kakvom je specijalitetu reč. Ti čamčići od testa mogu se napraviti na različite načine. Osnova za testo je kod svih ista, ali sa nadevima možemo eksperimentisati po sopstvenom ukusu.

Srećna Republika donosi vam recept za turski pide sa jajima i sitnim sirom. 

Sastojci:

Za testo:

  • 1 dl vode
  • 1 dl mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike ulja
  • 400 g brašna

Za punjenje:

  • 150 g sitnog sira
  • 100 g rendanog kačkavalja
  • 2 kašike kisele pavlake
  • kašičica suvog peršuna
  • 2 prstohvata tucane paprike
  • 3 jajeta

Priprema:

U mlako mleko i mlaku vodu staviti kašičicu šećera i kašiku suvog kvasca. Ostaviti 5 minuta, pa dodati jaje, 2 kašike ulja, kašičicu soli i 400 g brašna. Zamesiti testo, izraditi ga i ostaviti da nadolazi. Za to vreme napraviti punjenje. U posudi izmešati sitan sir, rendani kačkavalj, peršun i kiselu pavlaku

Nadošlo testo izraditi i podeliti na 3 dela. Svaki deo razvaljati u elipsast oblik. Na testo staviti 1/3 fila od sira i posuti tucanom paprikom. Na oba kraja razvijenog testa spojiti prstima ivice, da dobijemo oblik čamčića, a zatim staviti na pleh prethodno obložen papirom. Tako uraditi sa svim delovima testa. Posuti tucanom paprikom i ostaviti da stoji 10 minuta. Na svaku pidu staviti po jaje i peći na 180 stepeni oko 25 minuta. Pre pečenja pide premazati kašikom vode i kašikom ulja i peći.

Uživajte! 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)