Pasta je jedno od najomiljenijih jela širom sveta. Tradicionalno italijansko doživelo je brojne varijacije, iako je u 19. veku nastalo kao hrana za siromašne. Zbog toga je originalan recept zapravo veoma jednostavan, brzo se priprema, a od namirnica, osim testenine, potrebno je samo malo belog luka, maslinovog ulja, bosiljka ili spanaća. Pasta Aglio e Olio potiče iz Napulja gde su se od sastojaka u kući kuvali ukusni obroci.
Srećna republika vam poklanja tradicionalni recept za italijansku pastu koja se pravi očas posla, a toliko je ukusna prste da poližeš.
Sastojci:
- 500 g špageta
- 4 čeri paradajza
- 50 g bebi spanaća
- pola glavice belog luka
- 1 dl maslinovog ulja
- so, biber
Priprema:
Skuvajte testo, ali da ostane tvrđe. Ocedite špagete i u vrelo testo u cediljci dodajte bebi spanać i na polovinu isečen čeri paradajz. Protresite cediljku da se testo izmeša sa spanaćem i paradajzom. Zagrejte maslinovo ulje i dodajte sitno iseckan beli luk. Čim pusti sok i zamiriše sklonite sa vatre. Špagete prespite u dublju šerpu, prelijte maslinovim uljem i lukom, pobiberite i posolite po ukusu, pa sve dobro izmešajte. Možete dodati malo bosiljka ili parmezana, a i ne morate.
Prijatno!
Komentari (0)