Njam, dvorska hrana!

JEDITE KAO CAR DUŠAN: Evo čime su se hranili na SRPSKOM DVORU!

Jedite kao carevi uz omiljene recepte Cara Dušana!

23.12.2021 18:40

JEDITE KAO CAR DUŠAN: Evo čime su se hranili na SRPSKOM DVORU!
pexels.com

Kada pomislimo na istoriju našeg naroda, u većini slučajeva mislimo na slavne kraljeve i careve, poput Miutina i Dušana ili čak i Marka Kraljevića, ali i bitke, poput Kosovske i Maričke. Ipak, mnogima padne na pamet i da je Srbija jedna od prvih zemalja koja je koristila escajg u svetu. 

Među nama je uvek bilo gurmana, a hrana je prestavljala važan deo naše svakodnevnice. Mnogi su se pitali šta su ljudi jeli na našem dvoru, a portal Srećna republika donosi vam nekoliko odgovora i recepata, tako da i vi možete da jedete kao carevi.

Na dvoru se jelo mnogo mesa – divljač, riba, pernata živina, suvo meso i naravno, slanina! Naročito je cenjeno bilo ovnujsko meso, a sa primorja se na dvor donosila i morska riba, hobotnice, kao i usoljena ikra. Naši vladari nisu bili veliki fanovi povrća, ali su zato voleli naša tradicionalna, stara jela, koja su tada bila otkriće, poput gibanice, popare i proje, a jako su voleli i sve mlečne proizvode, osim mleka. 

Neka od najpoznatijih jela bila su šljive punjene kozijim sirom u slanini, piletina u medu i biftek sa belim lukom, a evo kako da ih i vi sami spremite kod kuće.

Šljive punjene kozijim sirom u slanini

Ima podataka da je ovo jelo bilo u upotrebi u Srbiji 1393. godine.

Suve šljive se potope u vodu da omekšaju, izvade se, ocede i osuše. Kada im se odstrane koštice, na njihovo mesto stave se orasi u komadima i kozji sir. Sve se obmota tanjim šnitama slanine i peče na žaru. Jelo se obično služilo na komadićima pšeničnog ili ražanog, zapečenog hleba.

Piletina u medu

Ovo jelo datira iz XII veka, a poznato je da se služilo na dvoru od vremena Stefana Prvovenčanog.

Pileće grudi se blago usole i dobro istrljaju medom. Ovakvo meso se ostavi da odstoji dva sata, pa se uvalja u pšenično brašno i prži na masti dok ne dobije zlatnu boju. U posudu u kojoj se meso pržilo sipa se belo vino, beli luk i malo majčine dušice, pa se tim sosom preliva meso i tako služi.

Biftek sa belim lukom

Ovaj recept datira sa kraja XIII veka.

Iseckati srednje komade junećeg bifteka u potopiti u rasol od kupusa da odstoje jedan dan. Onda se izvade, prosuše se i istrljaju belim lukom i maslinovim uljem. Tako pripremljeno meso se peče na žaru. Gotovo meso se preliva sosom od crnog vina, meda, pečuraka i kupina koji se pšeničnim brašnom povezuje do srednje gustine.

Komentari (1)

radepiljov

23.12.2021 19:29

Zašto izmišljate?? , ne postoji nijedan istorijski izvor gde se govori šta se jelo na srpskom dvoru , samo ste uzeli recepte iz tuđih izvora(vizantijskih,italijanskih,...) i proglasili da su to jeli srpski kraljevi , a ova bruka sa projom je vrh gluposti , jer proja tad nije mogla postojati zato što kukuruza još nije bilo s'obzirom da je donešen iz Amerike.