Jela bez mesa

ČIPS OD TIKVICA I KROMPIRA PRELIVEN SIROM: Ako ga pripremite sa slaninom biće neodoljivo hrskav

Ukusno i štedi vreme - da, postoji i takav recept.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

02.07.2025 08:01

ČIPS OD TIKVICA I KROMPIRA PRELIVEN SIROM: Ako ga pripremite sa slaninom biće neodoljivo hrskav
freepik

Kad temperature porastu, niko ne želi sate provoditi u kuhinji, ali želja za nečim hrskavim i ukusnim ne jenjava. Ovaj čips od tikvica i krompira savršen je letnji zalogaj - lagan, brz i neodoljivo ukusan. Prvo se kratko prži da dobije zlatnu boju, a zatim završava u rerni da postane savršeno hrskav, bez viška masnoće. Idealan je kao grickalica, prilog ili lagana večera uz omiljeni umak.

U nastavku pogledajte recept za zapečeni čips od tikvica i krompira sa sirom.

Sastojci:

  • 450 g krompira
  • 220 g tikvica
  • 40 g oštrog brašna
  • 1 l biljnog ulja
  • 60 g mrvljene gorgonzole
  • 3 kriške hrskave pečene slanine, mrvljene
  • 15 g svežeg peršuna

Priprema:

Prvi korak u pripremi ovog ukusnog jela je pranje i guljenje krompira. Nakon što ste ih ogulili, potrebno ih je narendati na tanke kolutiće. Kolutiće krompira odmah prebacite u posudu s hladnom vodom i ostavite sa strane. 

Jedan od najvažnijih koraka u ovom procesu je sušenje krompira. Nakon što ste ih procedili iz vode, osušite ih između slojeva papirnatih ubrusa. Ovaj deo je izuzetno bitan jer mokar krompir može izazvati prskanje ulja tokom prženja, što može biti veoma nezgodno i potencijalno opasno.

Za prženje, potrebno je zagrejati ulje u dubokoj posudi debljeg dna. Kada je ulje spremno, krompire pržite u manjim šerpama po 4 do 5 minuta, dok ne postanu hrskavi i zlatno smeđe boje. Pržene krompire vadite cediljkom za pomfrit i stavljajte na lim obložen papirnim ubrusima kako bi se upio višak masnoće. 

Nakon što ste završili s krompirom, vreme je da se posvetite tikvicama. Tikvice treba izrendati na jednake kolutiće, što će osigurati ravnomernu pripremu tokom prženja. Ostavite da se sve ohladi.

Nakon toga, zagrejte rernu na 175 stepeni, krompir stavite u rernu, (kada se ohladio), dodajte mu tikvice, pospite sirom i pecite dok se ne otopi (to je oko pet minuta), a na kraju dodajte slaninu i peršun.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)