Čorbe su neizostavno jelo na kašiku koje posebno prijaju tokom zimskih meseci. Postoje brojni recepti za čorbe od povrća, one od mesa, ali i od pečuraka. Za njih se najčešće koriste šampinjoni koji su veoma ukusni i zdravi, a ovaj specijalitet može da bude i postan, pa je kao stvoren za dane Božićnog posta.
Recept za jednu od najboljih čorbi od pečuraka podelio je čuveni britanski kuvar Džejemi Oliver. Ova čorba je preukusna, priprema se za samo 15 minuta, nije skupa, a savršena je da vas ugreje u hladnim zimskim danima.
Srećna Republika vam poklanja recept za ovu čorbu koja će vam se sigurno dopasti.
Sastojci:
- 1 pakovanje šampinjona
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 100 g pirinča
- 1 kocka od povrća
- malo timijana
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike pavlake za kuvanje (ako pravite posnu varijantu izbacite pavlaku za kuvanje)
- so, biber
Priprema:
Oljuštite i sitno isecite luk, stavite u dublju šerpu, dodajte dve kašike maslinovog ulja i stavite da se lagano dinsta na tihoj vatri. Izmrvite kocku od povrća preko luka, začinite solju i biberom, a zatim dodajte listiće timijana. Izgnječite dva čena belog luka i dodajte u čorbu.
Očišćene pečurke ubacite na teflonski tiganj da se malo proprže, zatim ih ubacite u šerpu, dodajte pirinač. Propržite sve sastojke dva, tri minuta, pa dodajte litar do litar i po ključale vode i ostavite da se malo prokrčka, najviše 10 minuta dok pirinač ne omekša. Kad dosipate vodu mešajte da proverite gustinu, ne sme da bude retka, ali ni previše gusta, pa na osnovu toga dozirajte vodu manje ili više po potrebi. Kad se sastojci skuvaju štapnim mikserom usitnite sve sastoje dok ne dobijete gustu čorbu. Dodajte pavlaku za kuvanje, dosolite i pobiberite ukoliko je potrebno.
Uživajte!
Komentari (0)