Jela bez mesa

MANASTIRSKI RECEPT ZA POSNI GULAŠ KOJI ĆE VAS RASPAMETITI: Ovo je savršen obrok tokom posta, a priprema se nikad brže i lakše!

Ko jednom proba pečurke na ovaj načun uvek će ih ovako praviti.

12.12.2024 08:01

MANASTIRSKI RECEPT ZA POSNI GULAŠ KOJI ĆE VAS RASPAMETITI: Ovo je savršen obrok tokom posta, a priprema se nikad brže i lakše!
Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema obroka tokom Božićnog posta, koji je u toku, može biti izozov za svaku domaćicu. Naime, treba pripremiti ukusno i hranljivo jelo sa ograničenim namirnicama. I kad nemate inspiraciju šta kuvati dovoljno je da se setite da monasi veći deo godine poste, pa se i pored toga hrane na veoma zdrav način. Razlog za to su namirnice koje koriste. Posebno mesto na listi posnih namirnica zauzimaju šampinjoni koji su izuzetno zdravi, a brzo i jednostavno se pripremaju. 

Srećna Republika vam poklanja manastirski recept za posni gulaš od šampinjona. Toliko je ukusan da ćete pečurke pripremati samo na ovaj način i kad prođe post.

Sastojci:

  • 500 g šampinjona
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 200 ml bujona od povrća
  • 1 kašike brašna
  • 2 kašike ulja
  • 1 lovorov list
  • So, biber, mao aleve paprike, suvi začin, svež peršun ili mirođija po ukusu

Priprema:

Pečurke očistiti i iseckati na listiće. Crni luk sitno iseckati, a šargarepu izrendati i staviti da se dinsta, pa dodati seckan beli luk. Dodati pečurke, so, suve začine, malo aleve paprike, lovorov list i dinstati dok šampinjoni ne odmeknu, Povremeno dodavati bujon kako bi se sve zajedno dinstalo. Ostavite pola šolje bujona sa strane. Kad su pečurke odmekle, u bujon koji ste ostavili dodajte kašiku brašna, sve dobro promešati da ne bude grudvica, pa sipati u gulaš kroz cetku. Dobro izmešajte i ostavite na laganoj vatri da se ukuva još nekoliko minuta. Dodati biber, so ako je potrebno i poslužite. Gulaš od pečuraka može da bude obrok, ali i prilog uz kuvani krompir, pirinač ili posnu testeninu. 

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)