Tetka Saveta

Ceo život POGREŠNO perete šampinjone!

Šampinjone i ostale vrste pečuraka nikako ne treba prati u vodi već ih očistiti suvom krpom od viška zemlje i nečistoće

16.08.2022 14:00

Ceo život POGREŠNO perete šampinjone!
Foto: Shutterstock

Šampinjoni su jestiva i vrlo ukusna gljiva i najčešće uzgajana vrsta pečuraka. Jela od šampinjona se brzo i lako vare a često se koriste kao zamena za meso u vegeterijanskoj ili veganskoj ishrani. Šampinjoni su bogati proteinima, ugljenim hudratima ali i vitaminima A, D, i B kompleksa. Istraživanja su pokazala da žene koje redovno konzumiraju ovu vrstu pečuraka imaju 64% manje šanse da obole od raka dojke za razliku od onih koje ih ne jedu uopšte.

Međutim, malo je poznato da šampinjone pre pripreme nikako ne treba prati u vodu.

Pixabay.com

Šampinjone ne treba prati u vodi niti im guliti spoljašnji omotač

Kako se čiste?

Šampinjoni ali i druge pečurke porozne su po svojoj strukturi i kao sunđer upijaju blagu. Zato ih nikad nemojte prati ni pod mlazom vode, niti potopljene u vodi. Kad pokupe višak vlage teško ih je vratiti u prvobitno stanje zbog čega gube na ukusu.

Za razliku od pečuraka koje se beru u šumi šampinjoni se uzgajaju u mračni m podrumima i osim malo zemlje suštinski nisu ni prljavi. Da biste ih očistili pre pripreme dovoljno je da ih prebrišete suvom krpom, kuhinjskim ubrusom ili jednostavno četkicom koja vam služi za premazivanje jaja očistite ostatke zemlje. Ne treba im guliti omotač jer se na taj način gube hranljivi sastojci koji se skupljeni na spoljnom omotaču pečurke.

Prilikom kupovine izbegavajte šampinjone koji su izgubili vlagu, imaju oštećenja po površini ili su mekani na dodir već birajte isključivo one komade koji imaju čvrstu strukturu.

Pixabay.com

Pripremljeno jelo od šampinjona nikako ne bi trebalo podgrevati sutradan niti čuvati u frižideru

Kako se čuvaju?

Višak šampinjona koji niste upotrebi za pripremu ručka nemojte čistiti kako ih ne biste oštetili jer tada se brže i lakše kvare. Čuvajte ih u papirnoj kesi na hladnom mestu. Izbegavajte da šampinjone ili drugu vrstu pečuraka držite u plastičnim kesama koje dovode do kondenzacije vlage koju će gljive upiti. Ukoliko baš nemate drugu opciju osim plastične posude onda je držite otvorenu kako biste sprečili nagomilavanje vlage.

I za kraj još jedan savet. Već pripremljene pečurke koje su vam opstale od ručka nikako ne čuvajte jer će u frižideru već do sutradan da oksidiraju a mogu promeniti i ukus. Takođe, nije preporučljivo jela sa šampinjonima podgrevati jer mogu da puste štetne mikrotoksine.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)