Tetka Saveta

ZBOG OVE GREŠKE VAM PEČENA PILETINA UVEK ISPADNE PREVIŠE SUVA: Džejmi Oliver otkriva tajni sastojak za najsočnije pile ikada!

Prilikom pečenja teško je očuvati meso sočnim, ali poznati kuvar ima tajni adut.

23.04.2024 20:43

ZBOG OVE GREŠKE VAM PEČENA PILETINA UVEK ISPADNE PREVIŠE SUVA: Džejmi Oliver otkriva tajni sastojak za najsočnije pile ikada!
shutterstock.com

Svi vole pečeno pile, a kada je reč o mesu, što je sočnije to je bolje, ali može biti teško postići savršenstvo. Pile je sklono isušivanju tokom pečenja, a teško je vratiti vlagu u piletinu nakon što je nestala. Prepečeno i presušeno pile može pokvariti užitak obroka, ali zahvaljujući tajnom adutu poznatog kuvara Džejmija Olivera, to ne mora da bude slučaj.

Delove piletine potrebno je posoliti i pobiberiti, a po mogućstvu dodati kašičicu semena komorača. Veliki tiganj treba staviti na srednje jaku vatru sa 50 g putera. Dodati pileća krilca i batake sa sve kožom da se isprže u tiganju oko tri i po minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđi, povremeno okrećući. Kada se puter zatamneo, vreme je da prenesete piletinu na tanjir i bacite ulje i puter koji su ostali u tiganju.

 - Ovo će vam ostaviti ukusne "lepljive" deliće na dnu tiganja, koji će vam kasnije pružiti divan karamelasti ukus - objasnio je Džejmi.

 

 

Vratite piletinu u tiganj sa još 50 g putera i ponovite postupak, okrećući piletinu još tri i po minuta, ili dok puter ponovo ne postane tamno smeđ. Dodajte belo meso i još 50 g putera. Dodajte glavicu belog luka dok sve ne postane zlatno, pazeći da sve povremeno okrećete po potrebi. Oljuštite i prepolovite crni luk, pa dodajte u tiganj. Fino naseckajte stabljike komorača, prekinite kada stignete do glavice, zatim naseckajte listove i prepolovite glavicu, dodavajući ih u tiganj. Pokupite sve “lepljive” delove sa dna tiganja, napravite udubljenje u sredini i dodajte poslednjih 50 g putera.

Ubacite krupne komade limunove kore u puter, dodajte veliku šaku listova žalfije i štapić cimeta. Pržite sve zajedno nekoliko minuta, ili dok povrće ne omekša, povremeno mešajući sadržaj tiganja.

 

 

- Sada dolazi magični deo za očuvanje sočnosti piletine! Sipajte oko litar mleka, jer polovina piletine treba da bude potopljena i pokupite sve lepljive delove u tiganju pre nego što iscedite sok od limuna. Limunova kora će razdvojiti mleko, stvarajući sos koji je apsolutno fantastičan - objasnio je Oliver, a o tome je pisao Miror.

Zatim treba smanjiti temperaturu, pokriti tiganj papirom za pečenje, i krčkati ukusno pile 50 minuta. U poslednjih 20 minuta, probajte i proverite začin i uklonite štapić cimeta. Da biste poslužili divno sočno pile, izdvojite meso sa kostiju i podelite ga na tanjire. Prelijte sosom i uživajte. Takođe, Džejmi predlaže svima koji su u mogućnosti, da peku pile napolju, na roštilju.

 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)