Tetka Saveta

KAKO DA PRIPREMITE RIBU A DA NE USMRDITE KUĆU: Saveti koji će spasiti domaćice koje pripremaju posnu slavu!

Postoje trikovi koje koriste profesiopnalni kuvari, a neki su vrlo jednostavni.

30.11.2023 16:00

KAKO DA PRIPREMITE RIBU A DA NE USMRDITE KUĆU: Saveti koji će spasiti domaćice koje pripremaju posnu slavu!
Shutterstock

U utorak 28. novembra počeo je veliki Božićni post kada je dozvoljeno jesti samo ribu. U ovo vreme pada i Sveti Nikola najveća krsna slava u Srbiji, pa većina domaćica koja je priprema svake godine ima isti problem - kako ispeći ribu a da ne usmrdite kuću.

Srećna republika vam donosi nekoliko saveta kako da pripremite ribu a da pri tome ne usmrdite celu kuću.

Shutterstock

Posle prženja ili pečenja ribe kuća će vam srdeti tri dana

Šta kažu kuvari?

Riba je najzdravije meso koje se na žalost u Srbiji najviše konzumira kad je post ili slava. Kako je objasnila nutricinista Liza Ričards riba bi morala da bude na našem meniju barem dva puta nedeljno.

- Samo jedna porcija lososa nudi značajan izvor omega-3 masnih kiselina kao izvora hrane. Ishrana sa dve do tri porcije lososa ili ribe nedeljno može pomoći u smanjenju krvnog pritiska i gojaznost - rekla je ona.

Prema rečima Lize sve ribe nude ogromnu količinu proteina i vitamina B, kao i drugih vitamina i minerala, kao što su vitamin D i selen neophodnioh za pravilno funkcinisanje organizma.

Međutim, većina domaćica izbegava da priprema ribu jer njen miris nošem molekulima vazduha vrlo brzo se proširi kroz celu kuću koja će naredna tri dana smrdeti na prženu ribu. Ovaj smrad se teško može izvetriti posebno zimi kad zbog hladnoće uglavnom držimo čvrsto zatvorene prozore.

Ali, postoje trikovi profesiopnalnih kuvara kako da pripremate ribu a da pri tome izbegnete dobro poznati smrad.

1. Kese za pečenje

Kese za pečenje ribe ili aluminujumska folija u koju ćete umotati ribu spas su ukoliko želite da izbegnete da vam se smrad proširi na celu kuću.

2. Isključivo sveža

Kuvari preporučuju da pripremate ribu što je moguće svežiju istog dana kad ste je kupili. Riba sadrži hemikaliju trimetilamin oksid koja miriše na amonijak dok se razlaže. Što je riba duže stajala to je ovaj miris intenzivniji i više će se smrdeti kad je budete pripremali.

Pixabay.com

Korišćenje limuna ili jačih začina kao što je bosiljak možete neutralisati neprijatne mirise prilikom pripremanja ribe

3. Citrusi i začini

Mnogi kuvari se zaklinju da koriste sokove od citrusa ili jače začine poput ruzmarina u ribljim receptima kako bi kuhinja prijatno mirisna nakon njene priprema. Drugi preporučuju da se odresci i fileti trljaju aromama poput belog i crnog luka ili da se mariniraju. Korušćenje začina i mariniranje dodatno će poboljšati ukus ribe. Ako ribu pripremate uz malo limunovog soka i belog vina, velike su šanse da ćete imati ukusan, a ne smrdljiv file ribe. 

4. Kuvajte ribu

Većina naroda, posebno oni koji dosta koriste ribu u ishrani poput Japanaca, ribu ne prže već kuvaju. Riba se nežno dinsta u većoj količini temeljca zbog čega se prilikom pripreme gubi dobro poznati miris ribe koji može da vam usmrdi kuću. Uz to riba će biti mekana i još ukusnija, piše sajt Allrecipes.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)