Jela bez mesa

SALATA SA BLITVOM, OBROK PREPUN ZDRAVLJA: Savršena u vreme posta na vodi!

Ovo je pravi način pripreme ovog ukusnog, niskokaloričnog povrća, a evo zašto je važno ne kuvati ga duže od 10 minuta.

29.03.2023 08:01

SALATA SA BLITVOM, OBROK PREPUN ZDRAVLJA: Savršena u vreme posta na vodi!
shutterstock.com

Blitva je niskokalorično povrće sa visokim sadržajem magnezijuma, gvožđa, kalijuma i vitamina A, C i K. Može da se priprema na razne načine od čorbe, potaža do variva. Ipak, najpoznatija je salata sa krompirom i blitvom koja se odlično slaže sa ribom i lignjama, ali može da konzumira i bez bilo kakvog mesa, pa je onda idealna u vreme posta na vodi. 

U pitanju je jelo koje se brzo i jednostavno priprema i kao stvoreno za dane Uskršnjeg posta koji je u toku. Blitva se kuva najviše deset minuta kako ne bi izgubila hranljiva svojstva. Kako otkrivaju iskusne domaćice, da bi zadržala svoju zelenu boju najbolje je opranu i očišćenu blitvu staviti u vodu koja vri, jer ukoliko je stavite u hladnu vodu i postepeno zagrevate izgubiće boju i hranljiva svojstva.

Srećna republika vam poklanja recept za posnu salatu sa krompirom i blitvom

Sastojci:

  • 800 g sveže blitve
  • 1/2 kg krompira
  • so, biber
  • 3-4 čena belog luka
  • maslinovo ulje 
     

Priprema:

Krompir očistiti, iseći na veće komade i skuvati, ali voditi računa da se ne raspadne. Blitvu očistiti i izvaditi njen središni deo, dobro je oprati i dodati u vrelu vodu. Prilikom kuvanja ne poklapati lonac. Procediti obarenu blitvu i iseći je na krupne komade. U posudu pomešati krompir, blitvu, so, biber i sitno iseckan beli luk. Preliti maslinovim uljem, lagano izmešati, ostaviti da se malo prohladi i poslužiti.

Prijatno!

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)