Blitva je niskokalorično povrće sa visokim sadržajem magnezijuma, gvožđa, kalijuma i vitamina A, C i K. Može da se priprema na razne načine od čorbe, potaža do variva. Ipak, najpoznatija je salata sa krompirom i blitvom koja se odlično slaže sa ribom i lignjama, ali može da konzumira i bez bilo kakvog mesa, pa je onda idealna u vreme posta na vodi.
U pitanju je jelo koje se brzo i jednostavno priprema i kao stvoreno za dane Uskršnjeg posta koji je u toku. Blitva se kuva najviše deset minuta kako ne bi izgubila hranljiva svojstva. Kako otkrivaju iskusne domaćice, da bi zadržala svoju zelenu boju najbolje je opranu i očišćenu blitvu staviti u vodu koja vri, jer ukoliko je stavite u hladnu vodu i postepeno zagrevate izgubiće boju i hranljiva svojstva.
Srećna republika vam poklanja recept za posnu salatu sa krompirom i blitvom.
Sastojci:
- 800 g sveže blitve
- 1/2 kg krompira
- so, biber
- 3-4 čena belog luka
- maslinovo ulje
Priprema:
Krompir očistiti, iseći na veće komade i skuvati, ali voditi računa da se ne raspadne. Blitvu očistiti i izvaditi njen središni deo, dobro je oprati i dodati u vrelu vodu. Prilikom kuvanja ne poklapati lonac. Procediti obarenu blitvu i iseći je na krupne komade. U posudu pomešati krompir, blitvu, so, biber i sitno iseckan beli luk. Preliti maslinovim uljem, lagano izmešati, ostaviti da se malo prohladi i poslužiti.
Prijatno!
Komentari (0)